• Privredna komora Srbije
  • 16.05.2016. 10:00

Unapređenje saradnje sa Mađarskom u oblasti agrara

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i predstavnici Mađarske poljoprivredne komore razgovarali su o mogućnostima unapređenja saradnje privrednika u sektoru agrara, kao i realizacije zajedničkih projekata.

  • 256
  • 12
  • 0

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i predstavnici Mađarske poljoprivredne komore razgovarali su o mogućnostima unapređenja saradnje privrednika u sektoru agrara, kao i realizacije zajedničkih projekata.

Tom prilikom je Čadež ukazao je da organizacija uzajamnih poseta privrednih delegacija Mađarske i Srbije dobra opcija upoznavanja mogućnosti za kooperacije mađarskih i srpskih kompanija, uzimajući u obzir bescarinski izvoz srpskih proizvoda u Rusiju, Kazahstan, Belorusiju, Tursku, zemlje EFTA, EU i CEFTA i povlašćeni pristup tržištu od oko milijardu potrošača.

Ima prostora za unapređenje saradnje

Zajednički projekti u oblasti edukacije farmera, u saradnji austrijske, mađarske i srpske komore, kroz razvijanje modula za male i srednje kompanije takođe predstavljaju prostor za unapređenje saradnje, rekao je Čadež. Prema njegovim rečima, potencijal za poboljšanje ima i saradnja timova inspekcija, po pitanju usklađivanja različitih sertifikata, potvrda, izvoznih dozvola.

Predsednik Mađarske poljoprivredne komore Balaž Đerfi predstavio je organizaciju i način rada mađarske asocijacije privrednika, kao i usluge i beneficije koje obezbeđuju članicama, od pravnih saveta i edukacije, preko povezivanja privrednika i podrške izvoznicima, do preporuka za nadoknadu štete od elementarnih nepogoda.

Predstavnici privrednih komora Srbije i Mađarske saglasili su se da je, imajući u vidu članstvo Mađarske u Evropskoj uniji, korisna razmena iskustava u vezi sa pridruživanjem i usaglašavanjem propisa Republike Srbije sa propisima Evropske unije, kao i njihovom primenom u praksi. Sastanku je, pored saradnika predsednika Privredne komore Srbije i Mađarske poljoprivredne komore, prisustvovao i Dragan Glamočić, savetnik premijera za poljoprivedu, koji je podržao predloge za unapređenje saradnje u oblasti agrara.


Tagovi

Marko Čadež EFTA Mađarska Balaž Đerfi EU CEFTA PKS Edukacija farmera Dragan Glamočić Mađarska poljoprivredna komora

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fotograf Sreten Pantelić iz Valjeva slikao je boje jeseni u valjevskom kraju. Inače sjajan fotograf i dobitnik brojnih nagrada i priznanja za svoje fotografije. :-D