Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Privredna komora Srbije
  • 16.05.2016. 10:00

Unapređenje saradnje sa Mađarskom u oblasti agrara

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i predstavnici Mađarske poljoprivredne komore razgovarali su o mogućnostima unapređenja saradnje privrednika u sektoru agrara, kao i realizacije zajedničkih projekata.

  • 280
  • 12
  • 0

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i predstavnici Mađarske poljoprivredne komore razgovarali su o mogućnostima unapređenja saradnje privrednika u sektoru agrara, kao i realizacije zajedničkih projekata.

Tom prilikom je Čadež ukazao je da organizacija uzajamnih poseta privrednih delegacija Mađarske i Srbije dobra opcija upoznavanja mogućnosti za kooperacije mađarskih i srpskih kompanija, uzimajući u obzir bescarinski izvoz srpskih proizvoda u Rusiju, Kazahstan, Belorusiju, Tursku, zemlje EFTA, EU i CEFTA i povlašćeni pristup tržištu od oko milijardu potrošača.

Ima prostora za unapređenje saradnje

Zajednički projekti u oblasti edukacije farmera, u saradnji austrijske, mađarske i srpske komore, kroz razvijanje modula za male i srednje kompanije takođe predstavljaju prostor za unapređenje saradnje, rekao je Čadež. Prema njegovim rečima, potencijal za poboljšanje ima i saradnja timova inspekcija, po pitanju usklađivanja različitih sertifikata, potvrda, izvoznih dozvola.

Predsednik Mađarske poljoprivredne komore Balaž Đerfi predstavio je organizaciju i način rada mađarske asocijacije privrednika, kao i usluge i beneficije koje obezbeđuju članicama, od pravnih saveta i edukacije, preko povezivanja privrednika i podrške izvoznicima, do preporuka za nadoknadu štete od elementarnih nepogoda.

Predstavnici privrednih komora Srbije i Mađarske saglasili su se da je, imajući u vidu članstvo Mađarske u Evropskoj uniji, korisna razmena iskustava u vezi sa pridruživanjem i usaglašavanjem propisa Republike Srbije sa propisima Evropske unije, kao i njihovom primenom u praksi. Sastanku je, pored saradnika predsednika Privredne komore Srbije i Mađarske poljoprivredne komore, prisustvovao i Dragan Glamočić, savetnik premijera za poljoprivedu, koji je podržao predloge za unapređenje saradnje u oblasti agrara.


Tagovi

Marko Čadež EFTA Mađarska Balaž Đerfi CEFTA PKS Edukacija farmera Dragan Glamočić Mađarska poljoprivredna komora