Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o poljoprivrednom zemljištu
  • 31.07.2015. 15:00

Unaprediti raspolaganje poljoprivrednim zemljištem

Cilj zakona o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu je unapređenje raspolaganja dobrom od opšteg interesa kakvo je poljoprivredno zemljište u Srbiji.

Foto: depositphotos.com
  • 162
  • 7
  • 0

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas da je cilj zakona o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu unapređenje raspolaganja dobrom od opšteg interesa kakvo je poljoprivredno zemljište u Srbiji, i dodala da to svakako mora da bude u kontekstu razvoja poljoprivrede.

Velikim investitorima u zakup i do 30% državnog zemljišta

Ministarka je podsetila da se trenutno raspolaže sa oko 490.000 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta Srbije koje se svake godine uzima u zakup i da činjenica da gotovo polovina zemljišta ostaje neobrađeno i neiskorišćeno na pravi način, zahteva konkretna rešenja. "Želimo da zakon da rešenja koja će značiti i efikasnije i racionalnije i ekonomičnije korišćenje ovog dobra", istakla je Bogosavljević Bošković na TV Pink i dodala da je novina u ovom predlogu to što se deo poljoprivrednog državnog zemljišta, tačnije 30 odsto, može dati u zakup velikim investitorima.

Cilj je smanjiti neobrađene obradive površine

Pored toga, ukazala je i da se moraju smanjiti neobrađene površine i da je zato predloženo da se zemljište, koje nije izdavano u zakup u poslednje tri godine, može dati besplatno na korišćenje u narednih pet godina i dodala da je cilj smanjenje neobrađenih obradivih površina i povećanje poljoprivredne proizvodnje.

Investitorima je potrebno obezbediti veću sigurnost

Novina u zakonu je i da se sa produženjem perioda izdavanja državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup sa 20 na 25 godina obezbedi veća sigurnost investitora za veće i dugoročnije investicije."Deo državnog poljoprivrednog zemljišta može se prodati, ali isključivo domaćim poljoprivrednicima i to onim koji pripadaju kategoriji manjih poljoprivrednika sa posedom do maksimalno 30 hektara i predlog je da oni mogu da kupe maksimalno 20 hektara", kazala je Bogosavljević Bošković i istakla da je cilj zakona o zadrugama da se omogući osnivanje zadruga, da one funkcionišu sa minimalnim troškovima, da bude moderan, da bude usklađen sa regulativom EU i da očekuje da u toku jesenjeg zasedanja Skupštine Srbije predlog tog zakona bude u skupštinskoj proceduri.

Foto: depositphotos.com; anatolpoiata


Izvori

Tanjug


Tagovi

Snežana Bogosavljević Bošković Poljoprivredno zemljište Razvoj poljoprivrede Obradivo zemljište Državno zemljište Investitori Zakup Obradive površine Sigurnost

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.