Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zagađenje vazduha
  • 25.08.2020. 13:30
  • Podunavski okrug, Smederevo

Unesko Katedra za bioetiku za Evropu: Imenujte zagađivače vazduha u Smederevu

Zagađenjima u Smederevu krši se Uneskova Univerzalna deklaracija o bioetici i ljudskim pravima, kao i ostale konvencije o ljudskim pravima čiji je Srbija potpisnik.

Foto: JumpStory
  • 83
  • 4
  • 0

Unesko Katedra za bioetiku za Evropu apelovala je na predsednika Srbije Aleksandra Vučića da imenuje odgovorne za dramatično zagađenje vazduha u Smederevu i okolini i da obznani šta tim povodom planira da preduzme, prenosi Beta.

"Ozbiljno zagađenje vazduha kancerogenim materijama u Smederevu, koje već duži period ugrožava život i zdravlje građana tog grada i okoline prouzrokovano je ekološki neodgovarajućim postupanjem rukovodioca Smederevske železare u vlasništvu komapnije HBIS grupa, delom i radom gradskih kotlarnica na mazut", navodi se u saopštenju, gde se još dodaje da se zagađenjima u Smederevu krši Uneskova Univerzalna deklaracija o bioetici i ljudskim pravima, kao i ostale konvencije o ljudskim pravima čiji je Srbija potpisnik.

Vlada Srbije: Građani neće plaćati eko taksu od 1.200 dinara

"Ovo je nažalost smederevska kolekcija 'leto 2020' sa kojom živimo svaki dan. Nama padaju čelični opiljci na glavu, padaju nam crna i crvena prašina", kazao je nedavno za N1 Nikola Kolja Krstić iz Pokreta "Tvrđava".

Reč je, kako je objasnio, o rudnoj prašini koja ne može da se lako spere s ruku, i koja je kancerogena.

"Ljudi suše veš u plastenicima, u dečijim sobama se na laminatu skuplja čelična prašina."

Višegodišnje zagađenje

Smederevo već godinama muči zagađenje vazduha, a najveći izvori su gradske kotlarnice na mazut, individualna ložišta, saobraćaj, ali i najveći poslodavac u gradu - železara u vlasništvu kompanije HBIS grupa, istraživanja su portala BBC na sprskom krajem prošle godine.

Količina suspendovanih čestica u vazduhu 17. decembra bila je nekoliko desetina puta veća od dozvoljene, podaci su Agencije za zaštitu životne sredine. U Nacrtu plana kvaliteta vazduha za grad Smederevo navodi se da su i kotlarnice najveći zagađivači vazduha, a u gradu postoji 12 kotlarnica na mazut.


Tagovi

Zagađenje vazduha Unesko Katedra za bioetiku za Evropu Železara Smederevo Kotlarnice na mazut


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...