Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplave u Italiji
  • 18.05.2023. 15:00

Uništeni vinogradi, bujica nosi useve paradajza, žitarica, sisteme navodnjavanja

Poplave, klizišta i blatnjave bujice u Italiji odnose ljudske živote. Šteta u poljoprivredi procenjena je na više od šest milijardi evra.

Foto: FB/Nicola Fratoianni
  • 89
  • 20
  • 0

Veliko nevreme, jaki pljuskovi praćeni gradom već danima haraju Italijom. Najviše je pogođeno područje Emilija Romanje gde je devet osoba smrtno stradalo, a najmanje 13.000 evakuisano, izveštava RaiNews. Nakon poplava, pokrajina strahuje od klizišta i bujica blata.

Rezultat poplava su 23 poplavljene rijeke, 280 klizišta i preko 400 puteva. Pogođena je 41 opština i raseljeno je više od 20.000 ljudi iz oblasti Bolonje, Forli-Ćesena i Ravena. U pojedinim krajevima je za 36 sati palo više kiše nego što je prosek za celi mesec maj. U oblasti Bolonje srušen je most Mota.

Ogromne štete u poljoprivredi

Podaci poljoprivredne udruženja Koldireti, pokazuju da je pogođeno veliko područje poluostrva. Očekivalo se da kiša obnovi zalihe vode posle dugog sušnog perioda, ali su došle jake oluje s obilnim padavinama i nanele neprocenjivu štetu na poljima. Pogođeni su usevi žitarica, uljarica, plantaže voća, povrća, maslina, vinove loze, stočarske farme.

Dodatno problem pogoršavaju klizišta. Suvo zemljište ne može apsorbovati ogromne količine vode. Padavine u obliku grada nanele su nepopravljivu štetu ozimim usevima koji su u fazi formiranja roda.

Nevreme nije poštedelo ni Toskanu, naročito područje Ćanti, centar vinogradarskog područja. Osim vinograda uništeni su usevi povrća. U oblasti Groseta divlja bujica je odnela sve na šta je naišla, zajedno sa biljkama paradajza, zelene salate i tikvica, i sistem za navodnjavanje.

U Venetu je veliki rizik od pojave truleži, plesni i drugih oboljenja koja prate višak vlage, dok je u Lombardiji usporen razvoj dinja i lubenica. Odložena je sadnja paradajza u Pulji, što je povećalo troškove proizvodnje za 30 odsto. Štete u 2023. mogle bi da pređu šest milijardi evra koliko je procenjeno za prošlu godinu.

Opasnost ne prestaje 

Za danas se ne očekuju obilne padavine, ali opasnost ne prestaje. Potvrđeno je crveno upozorenje za rečne poplave i klizišta širom Romanje, u ravnici Bolonjeze i Modena, kao i u planinskim područjima centralne Emilije i Bolonje.

Narandžasto upozorenje je za dolinu i obale Ferare. U svim oblastima su zatvorene škole. Zbog nastale situacije otkazan je "Grand Pri Formule 1". Voda je prodrla na staze. Opštinske vlasti u Raveni su zatražile od stanovništva da se popnu na više spratove zbog novih poplava.


Tagovi

Italija Poplave Poplave u Italiji Štete u poljoprivredi Bujice Klizišta Emilija Romanja


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.