Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Majevica
  • 11.02.2022. 16:30
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bačka Palanka

Univerzalni srpski traktor iz Bačke Palanke uskoro dostupan na tržištu

Kompanija Majevica uskoro izlazi sa traktorom od 90 KS namenjen za mala i srednja gazdinstva, za sve agrotehničke mere

Foto: Dragana Savić
  • 55.024
  • 4.875
  • 0

Nakon prodaje fabrike IMT i Rakovice, Srbija je ostala bez proizvodnje traktora, ovih najneophodnijih mašina u poljoprivrednoj proizvodnji. Mnogi stariji farmeri će posvedočiti o kvalitetu domaćih traktora, a naročito o tome govori podatak da se oni proizvedeni 70-tih, pa i 60-tih godina prošlog veka još uvek redovno koriste na našim njivama. Skoro da nema paorskog domaćinstva koje nije imalo bar jedan IMT 539 parkiran u svom dvorištu.

Mnoge nadležne institucije apeluju na to da treba obnoviti zastarelu mehanizaciju, pa se zato novi traktori strane proizvodnje nabavljaju putem nacionalnih i EU subvencija. Ipak, ni "za keš", ni subvencionisano, ne može svako da priušti sebi jednog John Deer-a, Fendt-a ili New Holland-a.

40 odsto delova iz Srbije

Međutim, srpski farmeri uskoro neće morati da evociraju uspomene na nekadašnje gigante domaće poljoprivredne mehanizacije, jer kompanija Majevica iz Bačke Palanke priprema serijsku proizvodnju svog traktora.

"Ima 90 konjskih snaga, Perkinsov motor, Carraro transmisiju, prednju hidrauliku, napred izvod za kardan, klimu, reverzer. Delove nabavljamo iz Italije, Engleske i Nemačke, a učešće domaće proizvodnje u našem traktoru je 40 odsto kada je u pitanju prototip. Serijska proizvodnja će nam obezbediti da više od 50 odsto vrednosti traktora bude domaćeg preferencijalnog porekla", kaže direktor Majevica Servisa Radovan Komad za Agroklub.

Poseduje Perkinsov motor, Carraro transmisiju, prednju hidrauliku, napred ima izvod za kardan...

A, koliko je on u ovom trenutku jedini domaći, govore procene stručnjaka poljoprivredne mehanizacije da je za traktore koji se sklapaju u Srbiji samo 10 odsto delova naše proizvodnje. Tačnije, Majevičin sadrži preko 800 komponenti koje su napravljene baš u Srbiji.

"Mi imamo svoju fabriku i pravili smo sve što smo mogli, pa i naši kooperanti kojih ima više od 20 domaćih čiji su delovi u ovom traktoru. Ono što smo morali da uvezemo - uvezli smo. Ono što ne postoji da se u Srbiji pravi, a verujte, čak i šraf ako može da se napravi kod nas, to smo ugradili da bude srpsko", uverava Komad i dodaje da će kad krene serijska proizvodnja, ovo biti mašina sa domaćim preferencijalnim poreklom i kao takva jedina u našoj zemlji.

Za male i srednje poljoprivrednike

Treba spomenuti da ova firma ima bogatu istoriju, s obzirom da postoji od 1905. godine, a za sebe kažu da uzimajući u obzir trend razvoja precizne poljoprivrede, načela dobre agrarne prakse i održivost proizvodnje, posebnu pažnju posvećuju malim i srednjim poljoprivrednicima. I upravo ispitivanjem tržista i u razgovoru sa kupcima ustanovili su da veliki broj gazdinstava ima potrebu za baš ovakvim tipom traktora.

"U Srbiji je prosečna veličina gazdinstva u poslednjih 20 godina porasla za 13 odsto. Prateći tendenciju rasta gazdinstva možemo potpuno sigurno reći da će ovaj traktor biti budućnost za više od 50 odsto gazdinstava u našoj zemlji."

Dobra je vest da ovaj model ima još aduta naročito kad je obrtni moment u pitanju.

"Glavna prednost je što je će ovaj traktor imati 320 N/m, a ostali imaju 280 N/m. Imaće veću vučnu snagu i teži je od ostalih brendova", predstavlja Komad.

10 naručenih

Na sklapanju ove mašine danas radi preko 30 ljudi, a saznajemo od direktora Servisa da su i povećani kapaciteti. U planu je i zapošljavanje dodatnih radnika, kada se krene sa serijskom proizvodnjom. Reč o ovom traktoru proširila se, pa su mnogi zainteresovani da budu vlasnici ove domaće mašine.

"Već ima 10 naručenih, a prva serija broji 100 komada".

Glavna prednost je što je će ovaj traktor imati 320 N/m

Kada će ovaj traktor biti dostupan na tržištu i koliko će koštati? Iz Majevice otkrivaju da će se naći u prodaji u drugoj polovini godine, ali da cena još nije formirana.

"Ne možemo da pričamo o ceni jer serijska proizvodnja počinje za tri meseca, a zbog čega je tako? Tržište čelika je jako nestabilno i bukvalno cene rastu na mesečnom nivou po 15, 20 odsto i nemoguće je pričati o ceni. Ali naša je ideja da ponudimo traktor evropskog kvaliteta daleko jeftinije nego bilo koji drugi evropski", ističe Komad.

Jedan traktor za sve poslove

Naš sagovornik otkriva da njihovi proizvodi podležu povraćaju za subvencije i da se nadaju da će "država prepoznati taj momenat domaće proizvodnje traktora i da će se to posebno subvencionisati u odnosu na bilo koje druge".

"Mi ćemo kao fabrika izaći sa programima finansiranja gazdinstva, gde nećemo prodavati samo traktor nego će pored njega ići i još tri, četiri priključne mašine, uz mogućnost otplate kako novčanim sredstvima tako i žitaricama na duži vremenski period. Dakle, naš je cilj da gazdinstva po ubrzanom modelu obnove većinu zastarele mehanizacije i da to učine na finansijski pristupačan način."

Konkurs za nabavku traktora putem IPARD-a od 17. februara

Ova bačkopalanačka firma je poznata po proizvodnji preko 70 vrsta priključnih mašina, od pneumatskih sejalica, cisterni za osoku, jednoosovinskih prikolica, rasturača stajskog đubriva, rasipača mineralnog đubriva, setvospremača, međurednih kultivatora, tanjirača i drugih. A planiraju da prošire asortiman, posebno za ovaj traktor.

Serijska proizvodnja počinje za tri meseca

"Pošto smo napravili jedan od 90 konjskih snaga, mi dugujemo tržištu i priključne mašine, pogotovo u oblasti transporta i rasturanja stajnjaka, koje će odgovarati tom agregatu. I mi već sada razvijamo prikolice koje su nosivosti osam i 10 tona, a to bismo trebalo da završimo u ovoj godini. Tu spada i rasturač stajnjaka koji će biti većeg kapaciteta", kaže direktor Majevice i dodaje da su napravili univerzalni traktor koje jedno prosečno gazdinstvo u Vojvodini može da koristi i u oranju, setvospremanju, setvi, pa čak i za međurednu obradu jer će imati opciju i užih guma.

"Dakle, da bude jedan traktor za sve poslove koji mogu da se rade", zaključuje Komad.

A da li vam je važno poreklo traktora prilikom kupovine, ostavite svoje mišljenje u anketi ispod teksta.


Foto prilog


Tagovi

Domaći traktor Majevica Radovan Komad Priključne mašine Domaća proizvodnja 90KS Kupovina traktora


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Evo i dokaza da smo došli do dna: