Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pesticidi
  • 01.10.2022. 16:30

Upotreba pesticida: EU države šokirane planovima za smanjenje

Trži se nova procena uticaja koja će obuhvatiti trenutnu situaciju, ali EK ostaje pri svojim uverenjima.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 110
  • 16
  • 0

Na predlog Evropske komisije da se smanji upotreba i rizik od pesticida, zemlje članice EU traže novu procenu uticaja. Kao razlog navode zabrinutost oko prehrambene sigurnosti i otpornosti, ali izvršna vlast EU ostala je čvrsta u svojim uverenjima, piše Euractiv.

Od država članica će biti zatraženo da postave sopstvene nacionalne ciljeve smanjenja u okviru definisanih parametara. Cilj je da se do 2030. godine prepolovi upotreba i rizik od pesticida.

Nova procena uticaja

Komisija je u avgustu objavila podatke o očekivanim nacionalnim doprinosima koji su pravno obavezujući. Rezultati su šokirali neke članice. Kako bi postigle opšti cilj, pojedine zemlje se moraju suočiti s rezovima od preko 60 odsto.

EU države kritikuju što se i dalje pokušava sprovesti nešto što je planirano pre sukoba u Ukrajini. Naglašavaju da su sada na sceni drugi uslovi koji su izazvali poremećaje u lancu snabdevanja.

EU ne može priuštiti manju produktivnost

"Radi kvaliteta zakonodavstva, tražim od Evropske komisije da izvrši novu pouzdanu procenu uticaja, uzimajući u obzir posledice sukoba u Ukrajini, i da preispita predložena zakonska rešenja", rekao je poljski državni sekretar Rizard Bartosik

Prioritet je obezbediti prehrambenu sigurnost građana EU i očuvanje suvereniteta u hrani, naglasio je.

Tome su se pridružile i druge zemlje, kao što su Mađarska, Austrija, Španija i Rumunija, koja je istakla da EU ne može sebi priuštiti smanjenje produktivnosti u trenutnom kontekstu.

Suprotno njima, nemački ministar poljoprivrede Džem Uzdemir je izrazio podršku planovima EK. Suprostavio se ideji dalje procene uticaja.

Volja naroda? 

Komesarka za zdravlje i bezbednost hrane Stela Kirjakides suočena s negativnim reakcijama odbila je povući nacionalne ciljeve smanjenja pesticida, pravdajući to voljom naroda.

Istakla je da su spremni da rade na pronalaženju kompromisa i navela druge faktore, kao što su klimatske promene, gubitak biodiverziteta, smanjen broj oprašivača kao i sukob u Ukrajini, koji takođe predstavlja pretnju bezbednosti hrane.


Tagovi

Evropska komisija Upotreba pesticida Manje pesticida Prehrambena sigurnost Procena uticaja


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.