Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruma
  • 07.09.2017. 12:30

Upravljanje poljoprivrednim zemljištem

Dokument o upravljanju poljoprivrednim zemljištem, kakav će dobiti Ruma i Sokobanja, trebalo bi da imaju sve opštine u Srbiji kako bi doprinele uravnoteženom urbanom i ruralnom razvoju.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 550
  • 25
  • 0

Saradnja Opštine Ruma i nemačke organizacije za tehničku saradnju GIZ traje veoma uspešno poslednjih nekoliko godina. Do sada je realizovano nekoliko važnih strateških dokumenata, a kako stvari stoje, na pomolu je još jedan, koji se odnosi na upravljanje poljoprivrednim zemljištem.

Tim povodom, organizovana je radionica o pripremi lokalnog strateškog dokumenta, a prisustvali su predstavnici Opštinske uprave, javnih preduzeća "Plan" i "Parking i infrastruktura", Poljoprivredne stručne službe i Opštinskog pravobranilaštva.

Balans između sela i grada

Poslednjih nekoliko godina u Opštini Ruma se trude da uspostave ravnomeran razvoj i grada i sela, a donošenje ovakvog strateškog dokumenta bi to još više unapredilo. Ruma će među prvima u Srbiji imati dokument koji će regulisati upravljanjem zemljištem i to na lokalnom nivou. Ovakav dokument, trebalo bi da imaju sve opštine u Srbiji, tvrdi Anica Milenković iz GIZ-a:

Milenković: evropska praksa i standardi

"Ruma nam je jako interesantna, zato što znamo da je poljoprivreda ovde dosta razvijena, a sa druge strane imamo mnogo dobrih industrijskih projekata. Zadovoljni smo kako je sve otpočelo, u izradi dokumenta se služimo evropskim praksama i standardima. Ravnomeran razvoj omogućiće da se ljudi osećaju dobro i u selu i u gradu".

Dokument važan za razvoj poljoprivrede

Ovo je veoma važno, jer se najveći deo stanovništva u ovoj opštini bavi poljoprivrednom proizvodnjom. Razvijene su sve grane poljoprivrede, kako ratarstvo i povrtarstvo, tako i voćarstvo i vinogradarstvo. Poslednjih godina i stočarstvo je sve zanimljivije, a lokalna samouprava raznim subvencijama pomaže razvoj ukupne poljoprivredne proizvodnje.

O svemu tome se govorilo na jučerašnjoj radionici, a šef Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj Dragan Kosanović je istakao da su na prvoj radionici definisani osnovni problemi, ali i pozitivna iskustva u Rumi:

Kosanović: definisanje ciljeva i mera

"Definisali smo osnovne probleme i apostrofirali pozitivne elemente, ono što nas je izdvojilo u odnosu na druge opštine i gradove. U tom strateškom dokumentu ćemo definisati neke osnovne ciljeve za razvoj u ovoj oblasti i definisati mere kako bi unapredili i pospešili razvoj i na kraju dobili što bolji efekat iz celog projekta".

Projekat će trajati do kraja 2018. godine, a vrednost je procenjena na blizu tri miliona evra. Pored opštine Ruma u ovaj projekat je uključena i Sokobanja.

Foto: Zlatko Markovinović


Tagovi

Poljoprivredno zemljište Upravljanje Ruralni razvoj Opština Ruma Ekonomski razvoj Giz Subvencije Dokument Poljoprivreda


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".