AgroKlub.rs

\

Poljoprivredne vesti

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Poljoprivredne vesti » Upravljanje poljoprivrednim zemljištem

Upravljanje poljoprivrednim zemljištem

Ruma

Upravljanje poljoprivrednim zemljištem

Datum: 07.09.2017. 12:30 |

Kategorija:

Poljoprivredne vesti

Dokument o upravljanju poljoprivrednim zemljištem, kakav će dobiti Ruma i Sokobanja, trebalo bi da imaju sve opštine u Srbiji kako bi doprinele uravnoteženom urbanom i ruralnom razvoju.

Saradnja Opštine Ruma i nemačke organizacije za tehničku saradnju GIZ traje veoma uspešno poslednjih nekoliko godina. Do sada je realizovano nekoliko važnih strateških dokumenata, a kako stvari stoje, na pomolu je još jedan, koji se odnosi na upravljanje poljoprivrednim zemljištem.

Tim povodom, organizovana je radionica o pripremi lokalnog strateškog dokumenta, a prisustvali su predstavnici Opštinske uprave, javnih preduzeća "Plan" i "Parking i infrastruktura", Poljoprivredne stručne službe i Opštinskog pravobranilaštva.

Balans između sela i grada

Poslednjih nekoliko godina u Opštini Ruma se trude da uspostave ravnomeran razvoj i grada i sela, a donošenje ovakvog strateškog dokumenta bi to još više unapredilo. Ruma će među prvima u Srbiji imati dokument koji će regulisati upravljanjem zemljištem i to na lokalnom nivou. Ovakav dokument, trebalo bi da imaju sve opštine u Srbiji, tvrdi Anica Milenković iz GIZ-a:

Milenković: evropska praksa i standardi

"Ruma nam je jako interesantna, zato što znamo da je poljoprivreda ovde dosta razvijena, a sa druge strane imamo mnogo dobrih industrijskih projekata. Zadovoljni smo kako je sve otpočelo, u izradi dokumenta se služimo evropskim praksama i standardima. Ravnomeran razvoj omogućiće da se ljudi osećaju dobro i u selu i u gradu".

Dokument važan za razvoj poljoprivrede

Ovo je veoma važno, jer se najveći deo stanovništva u ovoj opštini bavi poljoprivrednom proizvodnjom. Razvijene su sve grane poljoprivrede, kako ratarstvo i povrtarstvo, tako i voćarstvo i vinogradarstvo. Poslednjih godina i stočarstvo je sve zanimljivije, a lokalna samouprava raznim subvencijama pomaže razvoj ukupne poljoprivredne proizvodnje.

O svemu tome se govorilo na jučerašnjoj radionici, a šef Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj Dragan Kosanović je istakao da su na prvoj radionici definisani osnovni problemi, ali i pozitivna iskustva u Rumi:

Kosanović: definisanje ciljeva i mera

"Definisali smo osnovne probleme i apostrofirali pozitivne elemente, ono što nas je izdvojilo u odnosu na druge opštine i gradove. U tom strateškom dokumentu ćemo definisati neke osnovne ciljeve za razvoj u ovoj oblasti i definisati mere kako bi unapredili i pospešili razvoj i na kraju dobili što bolji efekat iz celog projekta".

Projekat će trajati do kraja 2018. godine, a vrednost je procenjena na blizu tri miliona evra. Pored opštine Ruma u ovaj projekat je uključena i Sokobanja.

Foto: Zlatko Markovinović

Broj pregleda članka: 465; Uspešnost članka: 38.25

Tagovi: Poljoprivreda, Poljoprivredno zemljište, Ruralni razvoj, Subvencije, Upravljanje, Ruma, GIZ, Dokument, Opština, Ekonomski razvoj

Ključne reči članka: upravljanje, poljoprivrednim, zemljistem, razvoj, opštine, dokument, dokumenta, godina, poslednjih, nekoliko, poslednjih nekoliko godina


Zlatko Markovinović

Svi tekstovi autora

Autor Zlatko Markovinović

Glavni i odgovorni urednik Regionalnog radija Srem i autor i voditelj poljoprivredne emisije Oranica.


Slike Upravljanje poljoprivrednim zemljištem