Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Propali pregovori u Vladi
  • 05.06.2015. 11:30

Uprkos protestu paora država daje oranice Tenisu

Poljoprivrednicima saopšteno da za svaku od pet farmi država planira da nemačkoj firmi ustupi 3.000 hektara državne zemlje u zakup na 30 godina.

Foto: Naslovi.net
  • 161
  • 10
  • 0

O sudbini oranica u Vojvodini razgovaralo se u kabinetu premijera. S jedne strane paori: Savez proizvođača agroprivrede Srbije, Savez agrarnih udruženja Vojvodine, Asocijacija poljoprivrednika i Asocijacija Banatski paori, a sa druge, predstavnici vlasti: šef kabineta predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića Ivica Kojić, savetnik premijera za poljoprivredu Dragan Glamočić, direktorka Uprave za poljoprivredno zemljište Dragana Gođevac Obradović, kao i državni sekretari Ministarstva poljoprivrede Zoran Rajić i Željko Radošević.

Ništa od pregovora

Cilj predstavnika poljoprivrednika bio je da iz prve ruke saznaju namere države oko omogućavanja nemačkom Tenisu da obrađuje državno poljoprivredno zemljište. Iako su paori imali nameru da sa vladom pregovaraju i za sebe isposluju bolju poziciju, samo im je saopšteno šta država namerava da uradi.

Srbija će osakatiti sve buduće poljoprivredne genaracije

Na sastanku je bio i sekretar Asocijacije Banatski paori iz Crepaje Nenad Manić. "U prvoj fazi država ima nameru da nemačkoj firmi odobri pet lokacija za podizanje svinjogojskih farmi. Na njima će se toviti 65.000 svinja u turnusu sa 2.500 priplodnih krmača. Za svaku farmu država planira da nemačkoj firmi ustupi 3.000 hektara državne zemlje u zakup na 30 godina. Uz ovaj problem, javlja se jedan još značajniji. Naime, prema Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, nemačka firma tog kapaciteta mogla bi da, po pravu prečeg zakupa, od države zakupi još 15.000 hektara na osnovu tovljenika. Taj zakup bi po predlogu promene Zakona bio na 30 godina. Ukoliko bi se ostvario plan i Tenis podigne 20 farmi sa po 3 hiljade hektara plus pravo prečeg zakupa, mogao bi da dođe do 200.000 hektara. Tim potezom bi država Srbija osakatila sve generacije na 30 godina koje su svoju budućnost trebale da vide u poljoprivredi", žali se Manić.

Iz Ministarstva su poručili da će Tenisu, i drugim kompanijama sličnog tipa, uvesti ograničenje da maksimalno može zakupiti 1/3 državne zemlje u toj opštini gde mu se nalazi farma.

Poljoprivrednici su ukazali i na mogući ekološki problem jer bi farme tog kapaciteta bile preveliki zagađivač. On se ne bi javio kada bi se svinje gajile na mini-farmama na više lokacija. Za poljoprivrednike bi bilo prihvatljivo da sa Tenisom uđu u kooperantski odnos i da za njih proizvode tovljenike.

U pripremi zakon koji će izaći Tenisu u susret

Bilo kako bilo, poljoprivrednici, njihova udruženja, analitičari i celokupna stručna javnost sa nestrpljenjem čekaju predlog novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji se i priprema da bi se izašlo u susret Tenisu. Bez mogućnosti zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, koje im je osnova za proizvodnju, mnogim porodičnim gazdinstvima preti gašenje.

Foto: Naslovi.net


Tagovi

Protesti paora Vojvodina Ivica Kojić Dragan Glamočić Dragana Gođevac Obradović Zoran Rajić Željko Radošević Tennis Nenad Manić Farme Zakup zemljišta Poljoprivredno zemljište


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.