Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uragan Ida
  • 04.09.2021. 07:30

Uragan Ida ometa globalnu trgovinu žitaricama - upitno snabdevanje i cene

Trgovci žitaricama i lučki terminali u SAD-u bore se sa zastojima i štetom od uragana Ida. Analitičari veruju da će to imati uticaja na globalnu ponudu i cene.

Foto: Depositphotos/aigarsr (ilustracija)
  • 158
  • 21
  • 0

Uragan Ida uzrokovao je pustoš na terminalima za žitarice na američkoj obali Meksičkog zaliva i poremetio trgovanje, izvestio je reuters. Osim toga, došlo je i do dugotrajnih prekida snabdevanja električnom energijom što sprečava popravke i obnovu terminala.

Kako piše ova novinska agencija, stradala su dva velika izvozna terminala u vlasništvu svetskog trgovca žitaricama Kargilla u Luizijani.

"Još uvek se procenjuje opseg štete i ne znamo kada ćemo moći da nastavimo sa utovarom i otpremom u našoj najprometnijoj američkoj luci za ovu vrstu robe", rekla je portparolka te kompanije, April Nelson.

U problemu je i njihova konkurencija. Izvoznik "CHS Inc" preusmerava svoje izvozne pošiljke, a kompanije poput "Bunge Ltd" i "Archer-Daniels-Midland Co" još uvek saniraju štete na svojim objektima. Probleme im stvara prekid električne energije koja se možda neće vratiti nedeljama. Međutim, sveobuhvatna procena štete na svim izvoznim terminalima i pogonima za preradu žitarica i uljarica još uvek se čeka.

Upitna nadolazeća žetva kukuruza i soje

Istovremeno je bloomberg objavio da uragan Ida ometa izvoz u najvažnijoj američkoj poljoprivrednoj luci te da postoji problem koji bi se mogao pogoršati ako se žetva na ubrza u narednim nedeljama.

Poljoprivrednici na srednjem zapadu uskoro će početi berbu kukuruza i soje, a veliki deo toga će se slivati niz Misisipi, odakle se obično isporučuju daljim kupcima. Uragan koji je nedavno poharao kopno poremetio je isporuke sojom i žitaricama na koje otpada oko 60 odsto američkog izvoza i to u vreme kada su globalne zalihe ograničene, a potražnja iz Kine ogromna.

SAD je inače najveći svetski izvoznik kukuruza i jedan od najvažnijih dobavljača pšenice i soje ostatku sveta. Ako trgovci i lučki terminali nastave da se bore sa nestankom struje i oštećenjima to će verovatno imati uticaj na ionako oskudnu globalnu ponudu i cenu žitarica.

Kretanje cena na svetskim burzama možete pratiti Baze podataka > Tržište

Mnogi trgovci se plaše dugotrajnog gubitka izvoza, a kako piše agrarheute, prema američkim analitičarima preostale zalihe i rod skore žetve na srednjem zapadu ne mogu se izvoziti. Privremeno je bila zatvorena reka Misisipi koja je ključna za promet i prevoz robe, ali izdana su upozorenja da u plovnom putu još uvek mogu da postoje opasnosti poput krhotina nanetih uraganom. Južniji deo reke ostao je zatvoren za sav promet zbog srušenih dalekovoda i potonulih plovila.

Osim toga obilne kiše i poplave uzrokovale su štete na njivama, a stradala je i stoka u unutrašnjosti.


Tagovi

Uragan Ida SAD Terminali Izvoz Žitarice


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.