Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 24.02.2023. 14:25

UREA, AN i KAN beleže pad cene, pšenica - 30 din/kg bez PDV-a

Veća ponuda mineralnih đubriva nastavlja se i tokom ove nedelje.

Foto: Depositphoto/pavlo.baliukh@gmail.com
  • 567
  • 47
  • 0

Veća aktivnost na tržištu žitarica, kako na strani ponude, tako i na strani tražnje, uticala je na rast količinskog i finansijskog prometa, kao i na uzlazni cenovni trend. U nedelji za nama, preko Produktne berze, trgovano je 4.340 tona robe, finansijske vrednosti 144.287.560,00 dinara, što je rast od 152,4 odsto u odnosu na nedelju dana ranije. Soja i dalje izostaje iz trgovanja.

Od početka nedelje primetna je povećana tražnja kukuruza, što je uticalo da cena zabeleži rast. Prodavci su bili uzdržani sve do sredine nedelje kada dolazi do veće ponude na ovom tržištu. Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 28,00 do 30,00 din/kg bez PDV-a. Nedeljni ponder iznosi 29,03 bez PDV-a (31,93 din/kg sa PDV-om), što je u odnosu na sedam dana ranije rast od 4,2 odsto.

Rast cene pšenice

Na tržištu pšenice, poput tržišta kukuruza, beleži se pozitivan cenovni trend. Ova berzanska roba zabeležila je rast cene od 4,6 odsto u odnosu na prethodnu nedelju. Veće interesovanje kupaca, a uzdržanost prodavaca početkom nedelje, doveli su do viših cenovnih nivoa. Kako je nedelja odmicala, ponude većih količina su se beležile na ovom tržištu. Pšenicom se trgovalo u cenovnom rasponu od 29,40 do 30,50 din/kg bez PDV-a, u zavisnosti od parametara kvaliteta. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 29,70 din/kg bez PDV-a (32,67 din/kg sa PDV-om). Za razliku od prethodne godine, kada se u ovom periodu zaključio prvi terminski ugovor za pšenicu rod 2022. godine, terminsko trgovanje novog roda pšenice trenutno izostaje na tržištu.

Gotovo kompletno odsustvo ponude i tražnje beleži se na tržištu soje. Od početka meseca ova uljarica izostaje iz robno-berzanskog trgovanja. Ponude manjih količina početkom nedelje, nisu naišle na odgovor na strani tražnje. Međutim, kraj nedelje doneo je tražnju po cenama od 64,50 do 65,00 din/kg bez PDV-a, koja nije rezultirala zaključenjem berzanskih ugovora, usled viših cenovnih nivoa ponude od 66,00 do 66,50 din/kg bez PDV-a. I u februaru 2022. godine beležilo se slabije interesovanje za sojom. Trenutni cenovni nivo niži je za 17,3 odsto u odnosu na prošlogodišnji, kada se krajem februara soja trgovala po ceni od 78,00 din/kg bez PDV-a.

Veća ponuda mineralnih đubriva

Veća ponuda mineralnih đubriva nastavlja se i tokom ove nedelje. UREA, AN i KAN nudili su se na nižem cenovnom nivou u odnosu na prethodni period. Ponude za AN i KAN nisu rezultirale zaključenjem berzanskog ugovora. AN se tokom nedelje nudio od 561,00 do 576,00 €/t. UREA se trgovala po ceni od 60,60 din/kg bez PDV-a (515,00 €/t), na paritetu FCA, dok je za paritet CPT kupac ugovor zaključen po ceni od 60,95 din/kg bez PDV-a (518,00 €/t). Dalje ponude, za pakovanje u džambo vrećama, kretale su se u rasponu cena od 515,00 do 520,00 €/t, dok se pakovanje 25/1 nudilo po 540,00 €/t.

Posle dužeg vremena, beleži se i trgovanje stočnim ječmom. Ugovori za ovu berzansku robu zaključeni su po jedinstvenoj ceni od 29,50 din/kg bez PDV-a (32,45 din/kg sa PDV-om).

Trgovina suncokretovom sačmom izostaje ove nedelje, usled slabijeg interesovanja kupaca. Ponuda je bila u cenovnom rasponu od 38,20 do 38,60 din/kg bez PDV-a.

Berza 20. - 24.2.

Cene soje beleže rast na američkom tržištu, usled zabrinutosti oko očekivane južnoameričke proizvodnje. Jačanje kursa dolara u odnosu na evro utiče na smanjenu konkurentnost američke robe na globalnom nivou, s obzirom na crnomorsku robu. Učesnici na tržištu sa interesovanjem čekaju prvu procenu setve kukuruza i soje koja se objavljuje ove nedelje. Očekuje se povećanje američkih površina pod sojom i kukuruzom. Cene kukuruza su pale i sada su na najnižem nivou u proteklih mesec dana.

Cene uljane repice su u padu

Zatvoreno američko tržište početkom nedelje, uticalo je na ograničene aktivnosti na Euronekstu, što je uzrokovalo pad cena. Izvoznici i dalje prate promene crnomorskih cena i pažljivo se prati egipatski tender. Cene pšenice su se vratile na nivo od pre dve nedelje. Pad cene je manji kod ugovora za rod 2023. godine. Crnomorska roba i dalje je veoma konkurentna. S druge strane, na tržištu kukuruza dolazi do promena, usled smanjene južnoameričke ponude, što stvara tenzije na tržištu. Cene uljane repice su takođe u padu.


Tagovi

Cena kukuruza Cena pšenice Cena soje Cena UREA-e Cena AN-a Cena KAN-a Cena stočnog ječma Cena suncokretove sačme


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/

Zašto ostavljam otpad u prirodi?

144


Glasova: 17

U svojoj blizini nemam nikakvu deponiju ili zeleno ostrvo 11,8%

Glasova: 6

Preskupo mi je da odvezem otpad ili platim nekoga da to uradi 4,2%

Glasova: 10

Isti đavo, svejedno će završiti negde u prirodi 6,9%

Glasova: 104

Ne ostavljam otpad u prirodi 72,2%

Glasova: 7

Briga me za otpad, imam drugih problema 4,9%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Masovna pojava monilioze u zasadima višnje i šljive. Neadekvatna zaštita i pogrešan trenutak primene fungicida ili vremenske neprilike?!