Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sezonski radnici u poljoprivredi
  • 02.05.2018. 08:00

Usmeni dogovor sa gazdom (ne)dovoljna garancija za sezonske radnike

Iako još nije ušao u skupštinsku proceduru, novi Nacrt zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima je u javnosti već podigao "veliku prašinu", ponajviše zbog odredbe da se o uslovima rada i visini zarade sezonski radnik i poslodavac usmeno dogovaraju, jer to može da bude plodno tlo za eventualne zloupotrebe.

Foto: Flickr / Donna Sutton
  • 2.530
  • 125
  • 0

Iako je tek nedavno završena javna rasprava o Nacrtu zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u javnosti se povela velika rasprava, jer nacrt predviđa da se uslovi poslovanja, radno vreme, obaveze, naknade za rad i potencijalni rizici, između radnika i poslodavca se ugovaraju usmenim putem. Kako prenose Novosti, zbog toga mnogi strahuju da mnogi detalji takvog dogovora neće biti ispunjeni, pa najamni radnik neće imati nikakav dokaz obećanih uslova. Budući sezonci će moći da zahtevaju da se "ugovor" dostavi i na papiru, ali gazda po novom propisu ima rok od minimum 2 meseca od početka rada da to i uradi. Dobra strana pomenutog zakona je to što će sezonski radnici biti prijavljeni i imati pravo na penziono, socijalno i zdravstveno osiguranje u slučaju povreda, dok će s druge strane država po tom osnovu ubirati porez.

NALED: Usmeni dogovor radi pojednostavljenja procedure

U Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED), koja je učestvovala u izradi ovog propisa, ističu da je Nacrt zakona predvideo da se dogovor pravi usmeno kako procedura ne bi bila ponovo zakomplikovana čime ne bi bila postignuta svrha zakona, a to je povećanje broja prijavljenih sezonskih radnika. Predstavnici te organizacije smatraju da je u praksi potražnja za sezonskim radnicima daleko veća od ponude, pa se na terenu poslodavci drže dogovorenog. U NALED-u naglašavaju da je mogućnost usmenog ugovaranja praktično rešenje za prevazilaženje administrativnih barijera za prijavljivanje i angažovanje sezonskih radnika, uz napomenu da to ne isključuje mogućnost da sezonski radnik zahteva izdavanje potvrde o ugovorenim uslovima rada. Oni dodaju da bi sezonski radnik trebao da traži izdavanje potvrde o ugovorenim uslovima rada da bi imao pisani trag o dogovorenim uslovima, što nacrt ovog zakona, takođe, predviđa.

Poslodavac dužan da upozna "sezonca" o uslovima rada

Prema Nacrtu zakona poslodavac će ubuduće imati obavezu da radnika pre početka posla upozna sa uslovima na radu poput visine naknade, očekivanog perioda angažovanja, pauze, radnog vrema, a mora i da ga obavesti o rizicima koji idu uz taj posao. Prema tekstu zakona, čim se sezonac prijavi, inspekcija će dobijati informaciju da postoji ugovorni odnos između poslodavca i sezonskog radnika, a to je i potvrda da je radnik prihvatio uslove gazde.

Najamnim radnicima "minimalac" zagarantovan

Primenjeno u praksi to će značiti da se kao i dosada poslodavac i sezonski radnik dogovaraju o visini dnevne naknade, a obaveza plaćanja poreza i doprinosa će biti jednaka za sve. U NALED-u ističu da je najamnom radniku zagarantovana minimalna naknada koja ne može da bude niža od minimalne cene rada. Sezonski radnik može da se zaštiti tako što će tražiti pisanu potvrdu o uslovima rada odnosno visini naknade, a takođe će moći da zahteva isplatu naknade na račun, što inspekcijskim organima omogućava lakšu proveru.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Sezonski poslovi Sezonski radnici Poljoprivreda Nadnica NALED Nacrt zakona


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.