Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičji grip
  • 24.01.2022. 18:00

Usmrtiće 216.000 brojlera - raste broj farmi zaraženih ptičjim gripom u Holandiji

Ukupan broj ubijenih ptica od početka epidemije u toj zemlji prelazi 1,2 miliona. Do sada je ova bolest potvrđena na 18 tamošnjih farmi

Foto: Depositphotos/kharhan
  • 82
  • 19
  • 0

U Holandiji raste broj farmi na kojima je živina obolela od veoma zaraznog soja ptičjeg gripa. Naime, jutros (ponedeljak) je tamošnje Ministarstvo poljoprivrede saopštilo da će oko 170.000 pilića biti ubijeno u pokrajini Nord Holand, na severu zemlje. Obližnje živinarske farme u tom području biće zatvorene sve dok se ne testiraju na virus H5N1 i dok se ne utvrdi da li se virus proširio. 

Samo nekoliko sati kasnije javili su da je virus izbio na još jednoj farmi, ali u pokrajini Nord Brabant koja se nalazi na jugu zemlje gde će biti usmrćeno oko 46.000 pilića. Dakle, ukupno, 216.000 živine.

Zaraženo više od 1,2 miliona ptica

Ukupan broj ubijenih ptica od početka epidemije u toj zemlji prelazi 1,2 miliona, navodi dutchnews. Do sada je ova bolest potvrđena na 18 tamošnjih farmi. 

Prvi put je otkrivena u oktobru prošle godine, a prethodile su joj glasine o porastu mrtvih divljih ptica. 

Evropa se suočava s najvećom epidemijom ptičijeg gripa?

Tamo su na snazi mere sprečavanja širenja bolesti što znači da svu živinu drže u zatvorenom. Takođe, postoje stroga ograničenja njihovog transporta, ali i postupanja sa njihovim stajnjakom.

Pojedu 23 kg per capita godišnje

Prema portalu Statista, između 2010. i 2020. proizvodnja živine u Holandiji je porasla, a u 2020. je iznosila 1,12 miliona tona. Te se godine uzgojem brojlera bavilo nešto manje od 640 farmi, a zajedno su držale oko 50 miliona jedinki. Tokom poslednje decenije živinarstvo se u toj zemlji znatno povećalo. Ali, broj farmi je opao, a preostale su preuzele veći broj životinja po farmi.

Ipak, predviđa se stagnacija proizvodnje i da će u 2025. dostići nešto više od milion tona. 

Inače, meso živine je drugo po popularnosti u Holandijij, nakon svinjetine. U 2019. je potrošnja po glavi stanovnika iznosila nešto manje od 23 kilograma, što je više od konzumacije goveđeg, telećeg, ovčijeg, kozjeg i konjskog mesa zajedno. Konzumacija svinjskog iznosila je oko 37 kilograma po osobi godišnje. Ukupno, su Holanđani 2019. konzumirali oko 78 kilograma mesa po glavi stanovnika.

Prema podacima Eurostata, najveća proizvodnja piletine je u Poljskoj i iznosi 2,7 miliona tona i čini 19 odsto EU ukupne proizvodnje. Slede je Španija (12,6%), Francuska (12,3%), Nemačka (11,9%) i Italija 10,2%).


Tagovi

Ptičji grip Holandija Piletina Brojleri Eutanazija Zaraza


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃