Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Srbija prva u regionu
  • 12.06.2015. 08:30

Usvojen plan o smanjenju emisije štetnih gasova

Srbija je prva zemlja u regionu koja je usvojila plan o smanjenju emisije štetnih gasova za 9,8 posto do 2030. godine i time pokazala jasan pravac ka zelenoj ekonomiji.

  • 89
  • 4
  • 0

Vlada Srbije juče je usvojila srpske nacionalno utvrđene mogućnosti smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte te time postala prva zemlja u regionu koja je usvojila plan o smanjenju emisije štetnih gasova za 9,8 posto do 2030. godine. Ovu informaciju sa ponosom je sa javnosti podelila ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, Snežana Bogosavljević Bošković, na ECRAN Konferenciji o klimatskim promenama na visokom nivou u saradnji Evropska Unija - Srbija.

ECRAN je regioanlni projekat koji finansira Evropska komisija, a namenjen je zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU. Cilj projekta je podizanje znanja te jačanje kapaciteta zainteresovanih strana u vezi sa zakonodavstvom EU u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena.

Srbija prepoznala značaj zaštite životne sredine

Ministarka Bogosavljević Bošković istakla je tom prilikom da Srbija, iako nije veliki emiter gasova sa efektom staklene bašte, prepoznala značaj zaštite životne sredine i ozbiljnost situacije koju uzrokuje promena klime. Podsetila je tako da se Srbija već suočava sa posledicama promene klime, a prema prvim procenama, ukupne materijalne štete izazvane ekstremnim klimatskim i vremenskim uslovima, od 2000. godine prelaze 5 milijardi evra, od čega je više od 70 odsto gubitaka povezano sa sušom i visokim temperaturama.

Poplave su takođe jedan deo velikih problema uzrokovanih promenom klime, a svi još jako dobro pamte katastrofalne posledice izazvane prošlogodišnim poplavama. "Poplave u samo jednoj, 2014. godini, imale su u Srbiji kao epilog ukupne štete procenjene na preko 1,7 milijardi evra, ili više od 4 procenta BDP-a. Poplave koje su se dogodila u Srbiji u maju 2014. godine, u razmerama koje nisu zabeležene u poslednjih 120 godina", istakla je ministarka.

Čvrsta odluka za pravac ka zelenoj ekonomiji

Učesnicima konferencije obratio se i Potpredsednik za energetsku uniju Evropske komisije Maroš Šefčovič, koji je prevenciju istakao kao važan deo borbe protiv klimmatskih promena te podsetio da je Srbija jedina od zemalja u regionu izašla sa konkretnim dobrovoljnim brojkama za smanjenje emisije gasova, čime je pokazala jasan pravac koji vodi ka zelenoj ekonomiji.


Tagovi

ECRAN Snežana Bogosavljević Bošković Promene klime Zaštita životne sredine Maroš Šefčovič Evropska komiisja Štetni gasovi Efekt staklene bašte Zelena ekonomija