Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna politika EU
  • 13.12.2017. 20:15

Usvojena reforma Zajedničke poljoprivredne politike

Evropski je parlament na svom poslednjem plenarnom zasedanju u 2017. godini usvojio zakonodavnu rezoluciju kojom poljoprivredna politika Evropske unije postaje jednostavnija i pravednija. Šta to znači za poljoprivrednike?

Foto: boggy / Bigstock
  • 406
  • 20
  • 0

Evropski parlament je na svojom poslednjem plenarnom zasedanju u 2017. godini usvojio zakonodavnu rezoluciju, kojom poljoprivredna politika Evropske unije postaje jednostavnija i pravednija.

Usvojena pravila će pojednostaviti poljoprivrednu politiku EU-a, ojačati pregovaračku snagu poljoprivrednika u odnosu na trgovačke lance, te ih bolje opremiti za suočavanje sa rizicima. Reforma Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), koja će stupiti na snagu 2018. godine, usvojena je sa 503 glasa "za", 87 "protiv" i 13 suzdržanih.

Ojačati pregovaračku moć poljoprivrednika

Nova pravila trebala bi da ojačaju pregovaračku moć poljoprivrednika, dopuštajući svim priznatim poljoprivrednim organizacijama da planiraju proizvodnju i pregovaraju o ugovorima za nabavku robe u ime svojih članova, a da pritom ne krše pravila EU o tržišnom takmičenju. Kolektivni pregovori do sada su bili dopušteni samo u nekoliko sektora, kao što su mlečni sektor, sektor za maslinovo ulje, govedinu i žitarice.

Poljoprivrednici će takođe biti bolje zaštićeni od volatilnosti tržišta i kriza, kao što su loši vremenski uslovi, biljne štetočine ili bolesti životinja. Evropska komisija će biti ovlašćena da brže reaguje na krize, vanrednim merama podrške poljoprivrednicima.

Mladi poljoprivrednici će, po stupanju rezolucije na snagu, imati pravo na punih pet godina uživanja statusa mladog poljoprivrednika.

Zemlje članice imaće veću fleksibilnost u definisanju "aktivnog poljoprivrednika", tj. osobe koja ima pravo na EU subvencionisanje poljoprivrednih gazdinstava. Takođe bi mogle značajno povećati dodatna finansijska sredstva, sa 25% na 50% njihovih osnovnih plaćanja za prvih 25-90 hektara, za mlade poljoprivrednike, kako bi ih privukli u poljoprivredni sektor.

Foto: boggy / Bigstock


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)