• Pesticidi u hrani
  • 21.01.2019. 13:00

Usvojena Rezolucija o strožem ispitivanju i odobravanju pesticida!

Izveštaj posebno razmatra dva ključna izazova: osigurati da hrana u Evropi bude sigurna sa stanovišta potrošača i osigurati da evropski poljoprivrednici dugoročno (i konkurentno) proizvode hranu.

Foto: Bigstockphoto/ilixe48
  • 57
  • 3
  • 0

Evropski parlament usvojio je Rezoluciju o postupku Unije za odobravanje pesticida. Izveštaj posebno razmatra dva ključna izazova: osigurati da hrana u Evropi bude sigurna sa stanovišta potrošača i osigurati da evropski poljoprivrednici dugoročno (i konkurentno) proizvode hranu.

U postupku odobravanja aktivne materije u pesticidima odluku gde će se obaviti ispitivanja određene aktivne materije donosila je industrija. Izveštaj poziva na povećanu nezavisnost i transparentnost tog postupka, jer poziva da odluku o odgovornosti za sprovođenje ispitivanja aktivne materije u određenoj državi članici donosi Komisija.

Važno je čuvati nezavisnost rezultata ispitivanja

Navodi se da je poljoprivrednicima potrebna podrška, kako bi i dalje raspolagali paletom sigurnih postupaka i proizvoda za uspešnu zaštitu bilja zbog čega je potrebno ulagati u istraživanja i inovacije. Takođe, napominje se da je važno čuvati vrednost i nezavisnost rezultata istraživanja kako se odluke ne bi donosile na osnovu dnevne politike.

Nakon kontroverzi oko postupka odobravanja i odluke Komisije o produženju dozvole za aktivnu materiju glifosat na određeno vreme od pet godina, zastupnici Evropskog parlamenta odlučili su da osnuju 2018. godine posebni Odbor Evropskoga parlamenta (PEST), koji je dubinski proverio postupak Unije za odobravanje pesticida. Međunarodna agencija za istraživanje raka 2015. godine uvrstila je glifosat u kategoriju materija koje su verovatno kancerogene za čoveka, te su se zastupnici zalagali za potpunu zabranu upotrebe herbicida na bazi glifosata do decembra 2022. godine kao i trenutno ograničavanje njegove upotrebe.

PEST: Ponovno ispitati glifosat na rizike od nastanka raka

Pojačane mere kod uvoza voća i povrća

Izveštaj takođe poziva Komisiju i države članice da garantuju efikasnu kontrolu poljoprivrednih proizvoda koji se uvoze iz trećih zemalja, kako bi se osigurao visok nivo zaštite i jednaki uslovi za evropsku proizvodnju hrane.


Tagovi

Evropska unija Pesticidi Aktivna materija Glifosat


Autorka

Karolina Rastija

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Užina