Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 30.12.2020. 10:00

Usvojena Uredba - 53 milijarde dinara za subvencije u poljoprivredi za 2021.

U martu će biti novih poziva za podsticaj mladih u poljoprivredi, koji predviđa dodelu 50 odsto granta, 40 odsto kredita, a 10 odsto učešće sopstvenih sredstava, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Foto: Bigstock/Gyuszko
  • 894
  • 145
  • 0

Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2021. godini, kojom će se na optimalan način podržavati nedovoljno razvijene oblasti poljoprivredne proizvodnje, kao i područja sa otežanim uslovima rada, a kroz unapređenje konkurentnosti poljoprivrednih gazdinstava.

Zbog povezanosti i uticaja na ostale sektore, poljoprivreda je od izuzetnog značaja za razvoj srpske privrede, s obzirom na to da zapošljava direktno ili indirektno oko petinu zaposlenog stanovništva u Srbiji.

Opredeljeno je 53 milijarde dinara za dodelu subvencija u poljoprivredi.

U martu novi pozivi za podsticaj mladih

Kako je rekao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, vrednost podsticaja za sledeću godinu je oko 470 miliona evra. One će biti iste kao i ove godine, ali će biti uvedeni neki novi modeli, prenose Večernje novosti.

Subvencije dobija 3.000 mladih poljoprivrednika - proširena lista

"U martu će biti novih poziva za podsticaj mladih u poljoprivredi, koji predviđa dodelu 50 odsto granta, 40 odsto kredita, a 10 odsto učešće sopstvenih sredstava. Ta sredstva su namenjena mladima, naročito u devastiranim područjima, kao što su u istočnoj i južnoj Srbiji. Najpre za nabavku mehanizacije i opreme u povrtarstvu, voćarstvu i stočarstvu", rekao je Nedimović, a preneo ovaj medij.

Pregovori za realizaciju IPARD 3 programa

Inače, u voćarstvu i povrtarstvu, ove godine je bio rekordan izvoz, od oko milijardu evra, i tu prednjače proizvođači maline. Prema rečima ministra, cilj je da se podigne vinogradarstvo, tako da svake godine bude od 600 do 800 hektara novih vinograda.

"Trenutno se pregovara sa Evropskom komisijom o realizaciji IPARD 3 programa, koji će najvećim delom biti za razvoj seoske infrastrukture." 


Tagovi

Uredba Subvencije u poljoprivredi Branislav Nedimović Vlada Srbije Mladi poljoprivrednici


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.