Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Omnibus Uredba
  • 23.11.2017. 15:00

Usvojili Omnibusu uredbu važnu za reformu ZPP

Cilj sporazuma između Komisije, Veća i Parlamenta jeste da se prilagodi ZPP u nekoliko ključnih aspekata.

Foto: b-photo / Bigstock
  • 161
  • 7
  • 0

Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropskog parlamenta usvojio je Omnibus uredbu važnu za reformu Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) na sredini razdoblja njenog sprovođenja.

"Postigli smo potrebne napretke kako bismo mogli da prilagodimo ključne elemente u poljoprivrednoj politici u korist naših poljoprivrednika, pružajući im veću fleksibilnost i sigurnost", izjavio je Albert Des (Albert Dess), zastupnik u Evropskom parlamentu.

Cilj sporazuma između Komisije, Veća i Parlamenta jeste da se prilagodi ZPP u nekoliko ključnih aspekata.

"Dostignut kompromis omogućava našim poljoprivrednicima da odaberu najbolje načine ozelenjivanja. Kompromis takođe pruža više sigurnosti kada su u pitanju trajni travnjaci i ostvaruje nekoliko pojednostavljenja propisa, na primer, pružajući jasniju definiciju aktivnog poljoprivrednika i ko se tako može kvalifikovati, te daje našim poljoprivrednicima bolje mogućnosti za upravljanje rizikom", objasnio je Des.

Stabilni uslovi rada i orijentisanost politike ka praktičnim rešenjima bitni su za poljoprivrednike kako bi oni sami, ali i ruralna područja u celini, ostvarili vitalni poljoprivredni sektor, zaključio je Albert Des.

Jačanje bioraznolikosti

Jedno od glavnih dostignuća EPP grupe je jačanje bioraznolikosti: "Veliki je uspeh da se u budućnosti medonosne biljke, višegodišnje silfije i 'slonova trava' mogu uzgajati i na ekološki značajnim područjim i biti priznati kao deo ispunjavanja obaveza ozelenjivanja. Povrh toga, faktor ponderacije proteinskih useva povećan je s 0,7 na 1,0", rekao je Des. Dalje, prag za aktivaciju instrumenata upravljanja rizicima je smanjen i stoga je dostupniji poljoprivrednicima.

Sporazum stupa na snagu sledeće godine

Za mlade poljoprivrednike je pozitivan signal da će oni po stupanju na snagu Uredbe, a prema šemi podrške mladim poljoprivrednicima, imati pravo na punih pet godina uživanja statusa mladog poljoprivrednika. Donošenje novih propisa ne bi trebalo da se odgađa.

"Vrlo je važno da sporazum stupi na snagu početkom 2018. godine. Naši poljoprivrednici moraju biti u stanju da sprovedu te pozitivne promene, što je pre moguće. Moramo ih obavestiti da je ZPP prilagođeniji njihovim potrebama", rekao je Des.

Foto: b-photo / Bigstock


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!