Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 31.07.2015. 17:30

Utrostručen promet na Produktnoj berzi

Tokom poslednje nedelje jula promet na Produktnoj berzi u Novom Sadu utrostručen je u odnosu na prethodnu nedelju. Prometovano je ukupno 3.735.010 kilograma primarnih poljoprivrednih proizvoda.

Foto: depositphotos.com
  • 58
  • 1
  • 0

Intenzivno trgovanje žitaricama, posebno pšenicom, uticalo je na to da je tokom poslednje nedelje jula promet na Produktnoj berzi u Novom Sadu utrostručen u odnosu na prethodnu nedelju. Prometovano je ukupno 3.735.010 kilograma primarnih poljoprivrednih proizvoda, ukupne vrednosti 77.740.506,00 dinara.

Prometom dominira pšenica

Pšenica apsolutno dominira u strukturi ukupnog prošlonedeljnog berzanskog prometa, sa učešćem od blizu 80 odsto, odnosno registrovanim prometom na ovom tržišnom segmentu od 2.850 tona. Cenovna analiza pokazuje da se trend plaćanja hlebnog zrna po kvalitetnim grupama, koji je bio zastupljen i u trgovanju prošlogodišnjim rodom, tokom cele kalendarske godine, nastavlja.

Ukoliko prodavač poseduje analizu koja nedvosmisleno ukazuje da parametri pšenice zadovoljavaju kriterijume izvoznog kvaliteta, za istu se tražilo od 18,00 do 18,50 dinara za kilogram (din/kg), bez PDV-a.

Nizak vodostaj Dunava blokira izvozne aktivnosti

Međutim, aktuelna situacija vezana za nizak vodostaj Dunava, koji znatno utiče na blokadu izvoznih aktivnosti, trenutno rezultira nezainteresovanošću na strani tražnje za pomenute ponude. Zbog toga ne čudi činjenica da je prometovana samo pšenica koja zadovoljava minimalne uslove standarda kvaliteta, namenjena uglavnom domaćim potrebama, i to po ceni od 19,47 din/kg, sa PDV-om (17,70 din/kg, bez PDV-a), što je za neznatnih 0,78 odsto niže nego prethodne nedelje.

Kukuruz zabeležio cenovni rekord

Na tržištu kukuruza, potpuno suprotna situacija, pa je već početak nedelje nagoveštavao dalji rast cene žutog zrna, koja je sredinom nedelje dostigla po pojedinačnim poslovima nivo od 19,50 din/kg, bez PDV-a, što nominalno predstavlja apsolutni cenovni rekord na domaćem tržištu u protekle dve godine. Ipak, od sredine nedelje, naglo jenjava interesovanje kupaca, u toj meri da na kraju nedelje isti nisu afirmativno reagovali ni na ponude od 18,50 din/kg, bez PDV-a.

U okviru istrgovanih 700 tona kukuruza ponderisana nedeljna cena od 21,10 din/kg, sa PDV-om (19,18 din/kg, bez PDV-a) za čitavih 8,67 odsto viša je nego prethodne nedelje, ali uz bitnu napomenu o izraženom silaznom cenovnom trendu tokom nedelje.

Na osnovu četiri zaključena berzanska ugovora kupoprodaje soje u zrnu i ukupno registrovanog prometa od 160 tona po prosečnoj ceni od 44,33 din/kg, sa PDV-om (40,30 din/kg, bez PDV-a), može se konstatovati da je prošlonedeljni rast cena na ovom tržištu zaustavljen, što potvrđuje ne samo ovonedeljni minimalni pad prosečne cene od 1,04 odsto, nego i izražen silazni cenovni trend tokom nedelje.

Početkom nedelje, sojom se trgovalo po ceni od 41,30 din/kg, bez PDV-a, a krajem nedelje po ceni od samo 39,00 din/kg, bez PDV-a.

Od ostalih artikala prometovano je još samo pšenično stočno brašno i to u minimalnoj količini od 25 tona, po ceni od 15,60 din/kg, sa PDV-om (13,00 din/kg, bez PDV-a), uz klauzulu frankiranja robe kupcu.

Skok cene kukuruza, doveo je indeksnu vrednost Indeksa Produktne berze PRODEX do nivoa od 214,18 indeksnih poena. To je za 2,76 indeksnih poena više nego prethodne nedelje, uz podatak da je u sredu 28. jula, kada je i cena kukuruza dostigla svoj maksimum, registrovana vrednost PRODEX-a, od 215,43 indeksnih poena, predstavljala rekord, kada je u pitanju vrednost ovog berzanskog indeksa u prehodnih godinu dana.

Foto: depositphotos.com; guffoto


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Izvori

Tanjug


Tagovi

Trgovanje žitaricama Pšenica Kukuruz Soja Hlebno zrno Vodostaj Dunava Cena Izvozne aktivnosti Cenovni rekord Kupci Pšenično stočno brašno Prodex Produktna berza


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/