• Oznaka kvaliteta hrane
  • 23.12.2016. 08:00

Uvedena oznaka srpski proizvodi bez GMO

Označavanjem prve domaće genetski nemodifikovane proizvode, učinjen je veliki korak da se sačuva domaća proizvodnja genetski nemodifikovane soje, a potrošači su konačno dobili pravo izbora.

  • 1.305
  • 198
  • 0

Označavanjem prvih domaćih genetski nemodifikovanih proizvoda, učinjen je veliki korak da se sačuva domaća proizvodnja genetski nemodifikovane soje, a potrošači su konačno dobili pravo izbora. Ovo je bila glavna poruka sa konferencije koja je organizovana u Privrednoj komori Srbije. Direktor Sektora poljoprivrede PKS Žarko Galetin je na konferenciji koju su zajednički organizovali međunarodno udruženje "Dunav soja" i PKS, istakao da je uvođenje Dunav soja standarda važan korak za privredu Srbije jer uvodi novu dodatnu vrednost domaćim proizvodima.

Kako je Galetin objasnio ovo je veliki korak za našu privredu jer dodavanjem bez GMO vrednosti domaćim proizvodima i stavljanjem u fokus našim potrošačima ono najbolje što imamo, a što je danas izuzetno traženo na stranim tržištima i što predstavlja jedno novo tržište za sebe u Evropi, mi povećamo konkurentnost domaćih proizvoda, na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou.

Korist i za trgovce i za potrošače

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine Vesna Kovač ukazala je na veliki znacaj zaštite potrošača cemu resorno Ministarstvo posebnu pažnju pridaje i podržava sertifikaciju kvaliteta proizvoda. Ona je dodala da od označavanja proizvoda Dunav soja oznakom korist imaju i trgovci i potrošači. Benefiti za trgovce su ti što nude potrošačima neophodan izbor, a za potrošače je korist što stiču poverenje u trgovine, a samim tim i proizvođače.

Bez GMO kvalitet i domaće poreklo hrane sve traženiji u svetu

Regionalna direktorka organizacije "Dunav Soja" Marija Kalentić naglasila je da je soja glavni sastojak životinjske ishrane, a Evropa iz nedostatka sopstvene soje stočnu industriju snabdeva uglavnom GM sojom iz prekookeanskih zemalja, ne zahtevajući pritom da se na krajnjim proizvodima označi da su dobijeni od životinja koje su jele GM soju.

"Kao rešenje, Evropa je omogućila dobrovoljne standarde i oznake kvaliteta koje garantuju da životinja nije hranjena genetski modifikovanom stočnom hranom i sojom, a Srbija, koja uvozi iz Evrope neoznačene životinjske proizvode, a ima dovoljno svoje bez GMO soje, prvi put sa Dunav soja standardom dobija mogućnost da istakne bez GMO kvalitet i domaće poreklo koji je sve traženiji u svetu", rekla je Kalentić.

Trgovinske kompanije prepoznale značaj označavanja proizvoda bez GMO

Kako je rečeno na konferenciji značaj Dunav Soja standarda i oznake kvaliteta je prepoznale su pojedine trgovinske kompanije koje posluju u Srbiji. Ovom priikom je zaključeno da su kontrola kvaliteta i transpretnost na tržištu izuzetno važni. Zato je bitno da se sve trgovinske firme aktivno uključe u ovaj projekat i omoguće svojim potrošačima da prepoznaju i kupe prvi proizvod domaćeg porekla koji ispunjava standard i nosi oznaku kvaliteta bez GMO.


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Pročitaj više »

Izvori

Privredna komora Srbije


Tagovi

GMO Hrana Soja Stočna hrana Trgovci Potrošači Privredna komora Srbije Oznaka Kvalitet Žarko Galetin Dunav soja Marija Kalentić Srbija EU Non GMO Genetski modifikovani proizvodi


Autor

Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.