Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glifosat
  • 16.10.2020. 18:00

Uveli nova ograničenja za herbicide na bazi glifosata

Francuska ima plan da do 2021. godine prekine veći deo upotrebe glifosata, a do 2023. potpuno zabrani njegovo korišćenje.

Foto: Depositphotos/SimpleFoto
  • 249
  • 11
  • 0

Oko glifosata i njegovog uticaja na zdravlje ljudi i okolinu već se godinama lome koplja, a mnoge države razmišljaju da li treba da ga zabrane. Ali, to se čini nemoguće dokle god se ne pronađe njegova alternativa.

Francuska ima plan da do 2021. godine prekine veći deo upotrebe glifosata, a do 2023. potpuno zabraniti njegovo korišćenje. Tako je ministarka ekološke tranzicije, Barbara Pompili prošlog meseca najavila delimičnu zabranu korišćenja ove materije.

Sada je Francuska agencija za hranu, životnu sredinu i zdravlje i sigurnosti na radu (ANSES) najavila neka nova ograničenja za to hemijsko jedinjenje. U ovoj zemlji to je najčešće korišćen herbicid, a zbog moguće zabrane je još 2018. godine njegova prodaja porasla za čak 10 odsto.

Koja su nova ograničenja?

Najpoznatiji herbicid na bazi glifosata je Monsantov Roundup, a njega proizvođači više neće smeti da koriste. Takođe, u novoj odluci ANSES-a rečeno je da on više neće moći da se primenjuje za međuredno prskanje između vinove loze i voćaka niti na poljima koja su orana.

Nastavak priče o glifosatu - ipak nije kancerogen?

Ali, to bi se ipak dopustilo ako bi mehaničko uklanjanje korova bilo nepraktično ili skupo, a takođe bi bilo dopušteno i na poljoprivrednim gazdinstvima koja izbegavaju oranje radi očuvanja plodnosti zemljišta, navodi se u saopštenju pomenute agencije.  

Napominju i da će se maksimalna količina odobrenog glifosata godišnje smanjiti za 60 odsto za tretiranje voćnjaka i useva i 80 odsto za vinograde.

Već su povukli sa tržišta neka sredstva

Ova je agencija već povukla desetak sredstava za suzbijanje korova na bazi te aktivne materije, a u toku je postupak pregleda onih koji su još uvek na tržištu.

"Neki proizvodi više ne zadovoljavaju nova pravila, a njihovo isključenje sa tržišta bi trebalo da očekuje tokom iduće godine", rekla je za reuters direktorka za tržišna odobrenja u ANSES-u, Mari-Kristin de Gudenin.

Što se tiče profesionalne upotrebe glifosata na nepoljoprivrednim površinama, poput održavanja železničkih nasipa, sredstva će i dalje biti dopuštena zbog nedostataka alternativa. Iako takvi slučajevi predstavljaju samo 1,5 odsto upotrebe ove materije u Francuskoj.

Dozvolili neonikotinoide kako bi spasili proizvodnju šećerne repe

Podsećamo, ova država nedavno je dozvolila neonikotinoide za spas proizvodnje šećerne repe. Kako bi izbegli da se poljoprivrednici, koji su ove godine doživeli prosečan pad proizvodnje od 15 odsto odluče da uzgajaju manje ove kulture, vlada je predložila da im se do 1. jula 2023. dopusti upotreba te materije za tretiranje semena.


Tagovi

Glifosat Francuska Herbicid Monsanto Zabrana Ograničenja


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!