Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brendiranje rakije
  • 03.11.2015. 16:30

Uvodi se geografsko poreklo rakije!

Usvajanje novog zakona o jakim alkoholnim pićima daće mogućnost srpskim proizvođačima da prave i prodaju rakiju sa geografskim poreklom.

  • 261
  • 8
  • 0

U Narodnoj Skupštini Republike Srbije na predstavljanju Predloga Zakona o jakim alkoholnim pićima danas, 3. novembra, je ministarka poljoprivrede Srbije Snežana Bogosavljević Bošković, istakla da će usvajanje novog zakona o jakim alkoholnim pićima dati mogućnost srpskim proizvođačima da prave i prodaju rakiju sa geografskim poreklom.

"Ovaj zakon uvodi i pravila koja su precizna i jasna kada je reč o geografskoj oznaci tako da će srpska rakija biti prepoznatljivija na tržištu i ravnopravan takmac sa rakijama proizvedenim u zemljama u okruženju", rekla je ministarka u Skupštini Srbije. Oznaka geografskog porekla će, prema njenim rečima, dati veću vrednosti i omogućiti srpskoj rakiji da bude prepoznatljiva kao što su druga svetski poznata alkoholna pića.

Jedinstvena kategorizacija jakih alkoholnih pića

Predloženim zakonom o jakim alkoholnim pićima, navela je Bogosavljević Bošković, uvodi se jedinstvena kategorizacija jakih alkoholnih pića sa 47 kategorija i nova pravila deklarisanja, a nova zakonska regulativa je potpuno usaglašena sa EU propisima. "Novi zakon će, prema njenim rečima, omogućiti i fizičkim licima da svoju prozvodnju plasiraju na tržištu, nakon što se registruju, kako bi postojala kontrola kvaliteta i standarda proizvodnje. Ako žele da prodaju rakiju i pre nego što se registruju, to mogu uraditi preko registrovanih proizvođača", istakla je ministarka.

90% rakije prodaje se u sivoj zoni

Prema podacima Nacionalne asocijacije proizvođača rakije Srbije "Srpska rakija", u Srbiji se oko 90 odsto rakije prodaje u sivoj zoni, a čak 50 do 60 odsto onoga što se deklariše kao rakija zapravo to nije. Predsednik tog udruženja Vukosav Tomašević, upozorio je da to što je sada rakija definisana kao proizvod poljoprivrednog porekla stvaralo veliki prostor za manipulaciju, jer se pod rakijom prodaje i ono što nije rakija, odnosno pića poreklom od žitarica. U Predlogu zakona sada se rakija definiše samo kao proizvod od voća.

Očekuje se da Srbija bude ozbiljan izvoznik

Tomašević je naglasio i da bi se uvođenjem reda na domaćem tržištu stvorili uslovi da se Srbija pojavi kao ozbiljan izvoznik na svetskom tržištu jakih alkoholnih pića, odnosno rakije, koja je po oceni najvećih stručnjaka, najbolja u svetu. "Već u prvoj godini mogli bi ostvariti 700 do 800 miliona evra deviznog prihoda godišnje od rakije, a vrlo brzo bi prešli i milijardu evra", kazao je on.


Izvori

beta.rs


Tagovi

Izvoznici Snežana Bogosavljević Bošković Zakon o jakim alkoholnim pićima Geografsko poreklo Srpska rakija Kontrola kvaliteta Standardi proizvodnje Vukosav Tomašević