Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vakcina za ASK
  • 19.11.2023. 15:00

Vakcina protiv afričke kuge svinja: Udružuju se naučnici iz Australije i SAD

U strogo kontrolisanim uslovima obaviće se istraživanje kandidata za vakcinu protiv opasne zarazne bolesti svinja.

Foto: Depositphotos/agnormark.gmail.com
  • 67
  • 13
  • 0

Naučnici iz Australije i SAD-a udružuju se kako bi razvili bezbednu i efikasnu vakcinu protiv afričke kuge svinja (AKS), objavila je australijska nacionalna naučna agencija CSIRO.

Vrhunski standardi zaštite

Rade zajedno sa američkom biotehnološkom firmom "MBF Therapeutics" na proceni novih kandidata za DNK vakcinu za AKS. Na teritoriji Australije nikada nije bilo ove bolesti, ali strahuju jer se proširila Azijom iz koje uvoze meso. Milioni svinja su tamo eutanazirane, a posledice po ljude u ekonomskom i prehrambenom sistemu su razorne.

Naučnici će da procene ovaj preparat u laboratorijama CSIRO-ovog australijskog Centra za pripravnost na bolesti (ACDP), visoko zaštićenog objekta u Gilongu (država Viktorija) dizajniranom da bezbedno omogući istraživanje najopasnijih bolesti na svetu.

Bezbedno korišćenje u svim fazama uzgoja

Stručnjak za ASK Dr Dejvid Viliams je izjavio da su vakcine prve generacije nedavno odobrene za upotrebu u nekim delovima Azije. Isitče da one sadrže oslabljene žive viruse koji imaju potencijal da se vrate u oblik koji izaziva bolest, a može da izazove i nuspojave kod krmača i svinja sa infekcijama ili drugim bolestima.

Izvršni direktor "MBF Therapeutics", Tomas Tilet, rekao je da je baza za DNK vakcinu zasnovana na tehnologiji prilagođenoj imunoterapijskom tretmanu raka kod ljudi, a ima za cilj eliminaciju patogena kada uđu u telo. Naveo je da je cilj napraviti vakcinu koja može da se bezbedno koristi u svim fazama uzgoja svinja, uključujući krmače, uz sprečavanje bolesti kod pojedinačnih životinja i ograničavanje prenosa unutar krda i okoline.


Tagovi

ASK Vakcina ASK Bolest svinja Zarazna bolest svinja Istraživanje Vakcinisanje svinja Afrička kuga svinja


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.