• PSSS Valjevo
  • 14.11.2017. 14:15

Valjevo - kraj stočara i voćara

Sedamdesete i osamdesete godine bile su zlatne za poljoprivredu Valjeva. Kakva je situacija danas, donosi Vertigo produkcija.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 1.514
  • 76
  • 0

Valjevska opština broji 22.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Pola su stočari, a pola voćari. Sedamdesete i osamdesete bile su zlatne godine, posebno za govedarstvo.

"Samo na teritoriji grada Valjeva imali smo 25.000 junadi u tovu. Sada su se mnogi prebacili na mlečno stočarstvo, kao i na ovčarstvo. Voćartvo je u zamahu, pretežno uzgoj šljive, a razvija se i vinogradarstvo. Uspešni smo u uzgoju malina i kupina, ali zavisi i od klimatskih uslova i od prihvatanja saveta", kaže Svetislav Marković, direktor PSSS Valjevo.

Prednosti i poteškoće Valjevaca

Novi naraštaj poljopivednih proizvođača sarađuje sa Poljoprivrednom službom. Okreću se sve više nauci i dobrim iskustvima. U mnogim slučajevima, proizvodnja ne zaostaje za evropskom, tvrdi Marković.

Jedna od poteškoća je nemogućnost udruživanja u zadruge, zbog geografskog problema, kada je stočarstvo u pitanju i nedostatka sadnog matrijala u voćarstvu.

"Tržište je neregulisano, a cene su promenjive u stočarstvu. Veze su slabe među poljoprivrednicima, jer su sela razbacana. Problem je i sa zakonskim odredbama, kada je reč o zasadnicima, posebno kako mogu da se osnuju", navodi Marković.

Više u prilogu:

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Svetislav Marković Valjevo Ovčarstvo Govedarstvo Stočarstvo Voćarstvo Šljive Kupine Maline


Autorka

Aleksandra Kekić

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Vertigo production

Laze Nančića 2, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 300 82 66, e-mail: vertigons@gmail.com web: http://www.poljoprivrednaemisija.com/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi