AgroKlub.rs

\

Poljoprivredne vesti

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Poljoprivredne vesti » Valjevo - kraj stočara i voćara

Valjevo - kraj stočara i voćara

PSSS Valjevo

Valjevo - kraj stočara i voćara

Datum: 14.11.2017. 14:15 |

Kategorija:

Poljoprivredne vesti

Sedamdesete i osamdesete godine bile su zlatne za poljoprivredu Valjeva. Kakva je situacija danas, donosi Vertigo produkcija.

Valjevska opština broji 22.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Pola su stočari, a pola voćari. Sedamdesete i osamdesete bile su zlatne godine, posebno za govedarstvo.

"Samo na teritoriji grada Valjeva imali smo 25.000 junadi u tovu. Sada su se mnogi prebacili na mlečno stočarstvo, kao i na ovčarstvo. Voćartvo je u zamahu, pretežno uzgoj šljive, a razvija se i vinogradarstvo. Uspešni smo u uzgoju malina i kupina, ali zavisi i od klimatskih uslova i od prihvatanja saveta", kaže Svetislav Marković, direktor PSSS Valjevo.

Prednosti i poteškoće Valjevaca

Novi naraštaj poljopivednih proizvođača sarađuje sa Poljoprivrednom službom. Okreću se sve više nauci i dobrim iskustvima. U mnogim slučajevima, proizvodnja ne zaostaje za evropskom, tvrdi Marković.

Jedna od poteškoća je nemogućnost udruživanja u zadruge, zbog geografskog problema, kada je stočarstvo u pitanju i nedostatka sadnog matrijala u voćarstvu.

"Tržište je neregulisano, a cene su promenjive u stočarstvu. Veze su slabe među poljoprivrednicima, jer su sela razbacana. Problem je i sa zakonskim odredbama, kada je reč o zasadnicima, posebno kako mogu da se osnuju", navodi Marković.

Više u prilogu:

Foto: Print Screen / YouTube


Vertigo production

Vertigo production
Laze Nančića 2, Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 300 82 66
e-mail: vertigons@gmail.com , web: www.poljoprivrednaemisija.com

Broj pregleda članka: 1481; Uspešnost članka: 131.05

Tagovi: Voćarstvo, Šljive, Kupine, Govedarstvo, Maline, Stočarstvo, Ovčarstvo, Valjevo, Svetislav Marković

Ključne reči članka: valjevo, kraj, stocara, i, vocara, marković


Aleksandra Kekić

Svi tekstovi autora

Autorka Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena deviza: Ko sme taj može, ko ne zna za strah taj ide napred.