Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voda
  • 26.09.2022. 16:30
  • Kolubarski okrug, Valjevska sela

Valjevska sela bez vode, a akumulaciono jezero Rovni se ne koristi?

Mnoga valjevska sela nemaju vodu i dok se sa jedne strane odvajaju sredstva da se subvencioniše kopanje bunara, sa druge strane, akumulaciono jezero Rovni stoji neiskorišćeno.

Foto: Sanja Dovečer
  • 369
  • 15
  • 0

Za 30 poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji Valjeva, ove godine odobrena su sredstva za kopanje bunara. Na ovaj način pored pijaće vode za domaćinstvo, obezbediće se i voda za stoku, ali i navodnjavanje poljoprivrednih kultura. 

Nema garancije da će vode biti

Najviše zahteva - devet bilo je iz sela Miličinica, sedam iz Valjevske Kamenice, dok je ostalih 14 iz drugih delova valjevskog kraja. Tokom leta brojni domaćini samostalno su angažovali firme za kopanje bunara, a nakon što se ispostavilo da vode ima, a grad spreman da subvencioniše radove, usledile su i prijave

Na području sela Sušice, Lelića, Leskovica vode nema, a na pojedinim mestima, istražne bušotine su išle i do 200 metara dubine. Uglavnom su meštani samoinicijativno tražili vodu, ali zbog same konfiguracije zemljišta i sastava tla, vode nema, pa je zbog toga i jako malo zahteva za subvencijama bilo iz ovih sela. 

Voda nije pronađena u svim valjevskim selima - čak ni na dubinu od 200m

Tender za izbor izvođača je završen, i radovi bi uskoro trebali da počnu, ali garancije nema da će u svih 30 domaćinstava voda biti pronađena, a drugo važno pitanje je izdašnost, odnosno količina vode.

"Pedeset miliona kubnih metara vode - samo gledamo!"

Brojna sela su ugrožena kad je u pitanju voda, ali ima i onih koji iz svojih domaćinstava gledaju u akumulaciono jezero Stubo-Rovni u kome je više od 50 miliona kubnih metara vode, ali im je ona nedostupna.

Kada je pre više od 30 godina počela gradnja brane, bilo je obećanja da će mnoga sela dobiti vodu, ali i asfalt - da perspektivu ima i seoski turizam. Gradnja brane trajala je do 2015. godine kada je počelo punjenje akumulacije. Više od 50 miliona kubnih metara vode danas, čini se, ne služi ničemu. Meštani sela koja gravitiraju ka brani, gledaju u ogromno vodeno prostranstvo, a pri tom su im slavine suve, a stoka žedna.

Voda iz jezera - nedostupna

"Vodu nemaju sela Stubo, Sitarice, Rovni, Sušica, Lelić, Leskovice, a jezero, ne znam čemu služi. Prilaz je strogo zabranjen, pa kad nam leti treba voda, cisterne punimo na potocima i na reci Jablanici, a prići vodi je teško. Oni su nas sa jezerom uništili. Vodi se ne može prići, zabranjeno je kupanje, pecanje", objašnjava Miroslav Đurić.

Cevovod od obećanja

U podnožju akumulacije je fabrika vode kapaciteta 20 litara u sekundi, i odatle su ova sela trebalo da se snabdevaju vodom, ali je sad samo oni imaju u zgradi.

"U ovom momentu postoji jedan deo tehničke dokumentacije za cevovod prema selu Stubo i potrebno je da se izradi tehnička dokumentacija za cevovod prema Rovnima i da se za to iznađu sredstva", kaže rukovodilac tehničkog sektora JP Kolubara Milana Ninković

U preduzeću koje gazduje akumulacijom kažu da oko jezera postoji sanitarna zona zaštite kako bi se sačuvao kvalitet vode u akumulaciji koja će se koristiti za snabdevanje vodom stanovnika Kolubarskog okruga. Kada će to biti, niko ne zna precizno da kaže. Brana je počela da se gradi 1988. jezero je formirano još pre sedam godina, a imovinsko pravni odnosi i dalje nisu rešeni.

Zabranjen prilaz jezeru

"Imali smo asfaltni put koji smo sagradili samodoprinosom. Put je potopljen i sad se tuda ne može prema gradu, moramo okolo. Rekli su nam da je voda potrebna narodu, da je to široki interes i ja sam dao svoje imanje", kaže meštanin sela Kunice Radivoje Đurić.

"Pored glavnog puta, pod vodom su i svi seoski putevi i ja sad ne mogu do svoje šume. Ja sam tužio. Nekad sam i prodavao drvo, sad moram da kupujem. Nisam samo ja u pitanju, ima i iz Kunica i iz sela Rovni još njih koji su tužili, oko 60 hektara pod šumom nam je ugroženo, mi do nje ne možemo."

Uzalud su se meštani iz MZ Jablanica 2018. ponadali izgradnji cevovoda od akumulacije ka njihovim selima, sve je ostalo na obećanjima. A činjenica je da su iz godine u godinu sve duži periodi bez padavina. Iako podaci meteoroloških službi pokazuju da padavina ima u dovoljnim količinama, problem je u neravnomernoj raspoređenosti tokom godine. Zbog toga se sve više ukazuje na potrebu navodnjavanja voćnjaka, al i drugih useva. 


Tagovi

Voda Akumulaciono jezero Rovni Valjevska sela Bušenje bunara Milana Ninković Miroslav Đurđić Radivoj Đurić


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.