Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razvoj stočarstva
  • 12.09.2015. 08:00

Važnost centara za veštačko osemenjivanje

Centri za veštačko osemenjivanje od strateškog su interesa za stočarsku proizvodnju i poljoprivredu.

  • 120
  • 5
  • 0

Otvarajući smotru priplodnih bikova Stočarsko veterinarskog centra za reprodukciju i veštačko osemenjavanje u Velikoj Plani, ministarka Bogosavljević Bošković je istakla važnost povećanja brojnog stanja i kvaliteta naših grla domaćih životinja.

Kroz centre za osemenjivanje poboljšati rasni sastav domaćih životinja

"Jedna od mogućnosti je i dobar rad centara za osemenjavanje koji su od strateškog interesa za stočarsku proizvodnju i poljoprivredu. Ti centri su davali dobre rezultate, a i u narednom periodu treba računati na tu metodu. To donosi sigurnije povećanje stočnog fonda ali i poboljšanje rasnog sastava i produktivnosti domaćih životinja. Sa ozbiljnim i organizovanim radom možemo doći do veće količine proizvoda i dobiti sigurniju bazu za plasman na inostrana tržišta", rekla je ministarka.

Na predlog Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Vlada RS je usvojila dugogodišnji Program za sprovođenje selekcijskih mera u stočarstvu za period od 2015-2019. godine. Na osnovu toga, Ministarstvo uredbama utvrđuje godišnje programe za sprovođenje odgajivačkih programa i određuje finansijska sredstva kojima se te mere podržavaju.

Ministarka je na kraju istakla kako u ovoj godini ta sredstva nisu velika zbog mera štednje, ali će nastojati da u narednoj godini većim sredstvima podrže ovakve centre.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Snežana Bogosavlejvić Bošković Centri za veštačko osemenjivanje Velika Plana Selekcijske mere Stočni fond Rasni sastav Strateški interes stočarstva