Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bregzit
  • 11.07.2019. 09:00

Veće donelo mere za vanredne situacije u slučaju Bregzita bez dogovora

U skladu s dogovorenim okvirom za vanredne situacije, Ujedinjeno Kraljevstvo moralo bi u pismenom obliku potvrditi da će doprineti finansiranju proračuna EU za 2019. Takođe bi morala prihvatiti potrebne kontrole i revizije za programe i mere EU.

Foto: Pixabay/congerdesign
  • 60
  • 2
  • 0

Veće EU donelo je 9. jula mere za vanredne situacije u vezi s izvršenjem i finansiranjem proračuna EU-a za 2019. u slučaju Bregzita bez dogovora. Cilj je mera ublažavanja učinka scenarija bez dogovora na finansiranje u širokom rasponu područja kao što su istraživanje i poljoprivreda.

Njima će EU omogućiti da nastavi izvršavati plaćanja korisnicima u Ujedinjenom Kraljevstvu za ugovore koji su potpisani i odluke koje su donesene pre datuma povlačenja, sve dok UK i dalje uplaćuje svoj doprinos dogovoren u proračunu EU-a za 2019.

Evropski parlament svoju je saglasnost s tim okvirom za izvanredne situacije dao 17. aprila 2019.

Koje uslove bi UK morala ispuniti?

"Scenario bez dogovora ne utiče na osnovno načelo da bi 27 država članica EU i Ujedinjeno Kraljevstvo trebali poštovati finansijske obaveze koje su oboje zajedno preuzeli. Merama koje su dogovorene pomoći će se u osiguravanju toga. Pojedinci i subjekti u UK od njih će imati koristi te će se izbeći moguće prepreke za druge korisnike sredstava EU", izjavio je Mika Lintilä, ministar financija Finske koja trenutno presedava Većem.

Bregzit: EU spremna da podrži evropske poljoprivrednike ukoliko ne bude postignut dogovor

U skladu s dogovorenim okvirom za vanredne situacije, Ujedinjeno Kraljevstvo moralo bi u pismenom obliku potvrditi da će doprineti finansiranju proračuna EU za 2019., kako je donesen. Takođe bi morali prihvatiti potrebne kontrole i revizije za programe i mere EU te izvršiti prvu uplatu u proračun EU za razdoblje nakon svog povlačenja. Samo ako se ispune ti uslovi, UK i subjekti u Ujedinjenom Kraljevstvu bili bi i dalje prihvatljivi za finansiranje iz proračuna EU za 2019.

Što ako budu uočeni propusti i nedostaci?

Osim toga, merama za izvanredne situacije omogućilo bi se neprekidno finansiranje korisnika u državama članicama EU, ako njihova prihvatljivost zavisi o članstvu UK u EU, pod uslovom da se pre povlačenja potpišu relevantni pravni ugovori i donesu relevantne odluke.

Okvir za vanredne situacije prestao bi se primenjivati ako UK prestane s plaćanjem ili ako su prilikom kontrola i revizija uočeni znatni nedostaci. Time se ne dovodi u pitanje sporazum koji treba postići u pregovorima u scenariju bez dogovora u pogledu finansijske nagodbe između EU i UK, kojim bi se trebalo obuhvatiti celokupne uzajamne obaveze koje proizlaze iz članstva UK u EU.

Merama koje su dogovorene želi se postići da relativni angažman 27 država članica EU u finansiranju proračuna EU za 2019. ostanu nepromenjeni.


Izvori

AgPress


Tagovi

Bregzit bez dogovora Proračun Finansiranje


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu