Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poskupljenje goriva
  • 11.11.2018. 12:00

Veći troškovi proizvodnje i transporta podižu cenu hrane!

Ekonomisti prognoziraju da će zbog neprekidnog rasta cena naftnih derivata, koje su od početka godine veće za oko 15%, sigurno poskupeti i hrana u Srbiji. 

Foto: Pixabay / IADE-Michoko
  • 72
  • 3
  • 0

Ekonomisti prognoziraju da će zbog neprekidnog rasta cena naftnih derivata, koje su od početka godine veće za oko 15%, sigurno poskupeti i hrana u Srbiji. Kako objašnjavaju, a prenosi Blic, više cene goriva su za sobom uvek povlačile i sve ostalo, a pre svega se to odnosi na poljoprivredne proizvode i transport. Od početka godine je cena goriva na benzinskim stanicama u našoj zemlji porasla između 13% i 15,4% u zavisnosti od vrste derivata, pa je tako prosečna cena benzina evro premijum BMB-95 na početku 2018. iznosila oko 143 dinara po litru, a polovinom oktobra isto gorivo je koštalo 165 din/l. S druge strane za litar evrodizela je u januaru trebalo izdvojiti 150,42 dinara, a on danas košta u proseku oko 170 din/l.

Cene sirove nafte na višegodišnjem makismumu

Prema postojećim podacima, evro premijum BMB-95 je za devet meseci ove godine u maloprodaji poskupeo za oko 15,4%, a evrodizel za oko 13,3%. Glavni uzrok tog skoka je cena sirove nafte koja je na svetskom tržištu u oktobru dostigla višegodišnji maksimum, dok je barel nafte tipa Brent koštao preko 85 dolara, što je najviša cena u poslednje 4 godine.

Veći troškovi - skuplja hrana

Kako tvrdi član Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti Branislav Gulan, dobro je poznato da više cene goriva uvek povlače sve ostalo. On objašnjava da je u trenutno aktuelnoj jesenjoj setvi sve poskupilo isključivo zbog goriva i to za oko 15%, koliko je i samo gorivo skuplje. Gulan kaže da se u ovogodišnjoj jesenjoj setvi koristi 425.000 traktora na najmanje 500.000 hektara, dodajući da kada se izračuna koliko goriva troši svaki traktor i kolika je to razlika u ceni, jasno je da ćemo imati poskupljenje hrane jer taj trošak mora da se uračuna.

Izostao dizel po povlašćenoj ceni

Član odbora za selo SANU napominje i da poljoprivrednici nisu dobili dizel po povlašćenoj ceni kako su predstavnici Ministarstva poljoprivrede na početku godine obećali. To je dodatni razlog za otežane uslove, odnosno veću cenu proizvodnje. Gulan naglašava da su to značajne stimulacije koje postoje u svim okolnim zemljama osim u Srbiji. 

Cene će rasti dok narod ima čim da kupuje

Branislav Gulan smatra da će cene rasti dok narod bude imao novca da kupuje. On podvlači da smo mi potrošačko društvo. Stalno otvaramo nove tržne i šoping centre. Kada građani drastično smanje kupovinu, tada će i cene morati da padnu da bi trgovci prodali robu. Gulan kaže da poljoprivreda u bruto domaćem proizvodu Srbije učestvuje samo sa 11%, a to mora da se poveća. On ističe da razvijenija poljoprivreda i veća ponuda s druge strane dovode do niže cene proizvoda.


Izvori

Blic


Tagovi

Gorivo Poskupljenje Hrana Dizel Traktori Setva Branislav Gulan


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.