Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobrobit životinja
  • 12.05.2021. 18:00

Velika Britanija donosi novi Zakon o dobrobiti životinja, ali i subvencije za stočare

Nakon izlaska iz Evropske Unije, britanski parlament uvodi novi Zakon o zaštiti životinja, a farmeri će za dobre uslove uzgoja dobijati podsticaje.

Foto: Depositphotos/dmilovanović
  • 196
  • 29
  • 0

Vlada Velike Britanije danas je (sreda) saopštila da će životinje priznati kao živa bića i utvrdila niz mera za njihovu dobrobit. Reforme će uvesti kroz Zakon o zaštiti životinja, kojim će biti zaštićena stoka i kućni ljubimci u toj zemlji, ali obratiće se pažnja i na uvoz iz inostranstva. Sve je to deo plana nakon Bregzita, čime britanska vlada želi da poboljša standarde otkako je napustila Evropsku uniju.

Što to znači? Prvenstveno će zabraniti izvoz žive stoke za klanje i tov, ali i razmotriti zabranu prodaje pačije i guščije jetre (foie gras) zbog čega su nedavno vrlo glasno reagovale organizacije za zaštitu životinja, piše reuters. Ostale mere uključuju obavezno mikročipovanje mačaka, mere protiv krijumčarenja štenaca i postavljanje radne grupe za sprečavanje krađe koje su se za vreme pandemije povećale. Takođe, ljudi neće smeti da drže primate kao kućne ljubimce, a biće zabranjene i električne ogrlice za dresuru.

Stočarima podsticaji

Međutim, upotreba kaveza za živinu i boksevi za svinje neće biti izričito zabranjeni, kao što su to tražili pregovarači koji se zalažu za prava životinja. Umesto toga, ispitaće se njihova upotreba, a poljoprivrednici će dobiti podsticaje za poboljšanje zdravlja i dobrobiti kroz budući režim subvencionisanja farmi, piše The Guardian

Dodatni predlozi uključuju razmatranje zabrane uvoza lovačkih trofeja ugroženih životinja, okončanje uvoza i izvoza peraja morskog psa i poboljšanje dobrobiti stoke za vreme transporta.

"Mi smo nacija ljubitelja životinja i prva smo zemlja na svetu koja je donela zakone o njihovoj dobrobiti", izjavio je britanski ministar zaštite životne sredine Džordž Justik rekavši da oni kao nezavisna nacija sada mogu ići dalje nego ikad pre i nadograđivati svoje odlične rezultate.

"Poštovanje dobrobiti životinja nije pozitivna samo za njih, već će igrati presudnu ulogu u suočavanju sa globalnim izazovima očuvanja životne sredine i javnog zdravlja kao što su klimatske promene, rezistencija na antibiotike i prevencija pandemija", poručila je Kler Bas, izvršna direktorka "Humane Society International/UK".


Tagovi

Velika Britanija Dobrobit životinja Zaštita životinja Zakon Foie grass Žive životinje Transport Podsticaji


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u