Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Beloglavi sup
  • 17.11.2022. 13:30

Velika seoba beloglavih supova zbog gustine populacije?

Poslednjih godina zbog velike gustine populacije opet veći broj mladunaca odlazi pa među njima i poznate ženke Jefimija i Natalija.

Foto: Zavod za zaštitu prirode Srbije
  • 1.243
  • 119
  • 0

Sa prvim jesenjim danima kao da je počela seoba beloglavih supova iz Srbije u toplije krajeve. Prema najnovijim zapažanjima stručnjaka iz ove oblasti, potvrđeno je da beloglavi supovi formiraju manja jata i zajedno odlaze na velika putovanja, piše RINA, a prenosi Glas zapadne Srbije.

"Beloglavi sup Natalija, još uvek boravi na Balkanu, gde se očekuje i da prezimi. Njen GPS uređaj pokazao je da je boravila na Svetoj Gori iako je ženka, ta ograničenja ne važe za ptice. Veliku svetinju Hilandar posećuju beloglavi supovi, što je i logično jer oni predstavljaju simbol Srbije", kažu za ovu agenciju u Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica, dodajući da je žena Jefimija prošlu zimu provela u Saudijskoj Arabiji.

Zbog svog izgleda i karakteristika poneli su epitet kraljevi neba. Beloglavi supovi su naše najveće ptice sa rasponom krila i do tri metra, a njihovo prirodno stanište sa najvećim brojem jedinki jeste Rezervat prirode Uvac, odakle im je i polazna stanica za dalek put na istok.

Prezimljavaju negde drugde

Pre otvaranja hranilišta za supove 1994. na Uvcu svi mladunci beloglavih supova su zimi odlazili iz Srbije i lutali po Mediteranu. Po otvaranju hranilišta oko 60 odsto je ostajalo u Srbiji i preko zime i nije preduzimalo lutanje. Poslednjih godina zbog velike gustine populacije opet veći broj mladunaca odlazi pa među njima i Jefimija i Natalija.

Podsetimo, beloglavi supovi su društvene ptice, tragaju za hranom u grupama i brzo otkrivaju leševe životinja koristeći svoj neverovatni vid. Ova sposobnost omogućava im da brzo i efikasno konzumiraju leševe životinja, što ima ogromne ekološke koristi za prirodu, divlje životinje i ljude.


Tagovi

Beloglavi supovi Natalija Jefimija Seoba ptica Prezimljavanje Fondacija za zaštitu ptica glabljivica


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.