Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tribina o zadrugarstvu
  • 06.02.2016. 15:00

Veliki interes poljoprivrednika za zadrugarstvo

Tribina o aktuelnim temama u poljoprivredi, kao i o ponovnom uvođenju zemljoradničkih zadruga zainteresovala je veliki broj obrenovačkih poljoprivrednika.

  • 232
  • 52
  • 0

Tribina o zadrugarstvu, koja je protekle sedmice održana u Obrenovcu, bila je prilika za obrenovačke poljoprivrednike da čuju nove informacije o trendovima i dostignućima u poljoprivrednoj proizvodnji, a održala se u organizaciji GO Obrenovac, uz prisustvo velikog broja poljoprivrednika.

O aktuelnim temama u poljoprivredi, kao i o tome koliko će novi zakon o zadrugama, koji je donet krajem decembra, uticati na razvoj poljoprivrede u manjim sredinama, govorili su predstavnici Poljoprivredne savetodavne i stručne službe "Padinska skela" i Instituta za primenu nauka u poljoprivredi.

U fokusu stočarska proizvodnja i analiza zemljišta

Na tribini je bilo reči o važnosti matične evidencije u stočarskoj proizvodnji, prvenstveno u govedarstvu i ovčarstvu. "Cilj ovog predavanja bio je da se poljoprivrednici upoznaju sa koracima koje je neophodno napraviti kako bi ostvarili prava na subvencije koje daje Ministrastvo poljoprivrede i zaštite životne sredine. Za ovu godinu ti podsticaji su bili 25.000 dinara za kvalitetne mlečne priplodnosti krava, odnosno 7.000 dinara za kvalitetne ovce i krmače", kazala je Radmila Beskorovajni iz Instituta za primenu nauke u poljoprivredi.

Stručnjaci spomenute Poljoprivredne stručne službe govorili su i o aktuelnoj temi značaja i kontrole plodnosti zemljišta. "Analiza zemljišta može u velikoj meri uticati na prinos i troškove proizvodnje. Poljoprivredni proizvođači su mogli da se upoznaju sa značajem analize plodnosti zemljišta, a takođe i sa mogućnošću da svake godine mogu da obave analizu plodnosti zemljišta za deset uzoraka, i to važi za sva registrovana poljoprivredna gazdinstva", rekao je Mladen Pavlović, stručnjak u Savetodavnoj službi.

Zadrugama do boljeg razvoja sela

Novi zakon o zadrugama koji je stupio na snagu krajem prošle godine trebalo bi da olakša položaj, pre svega poljoprivrednih proizvođača, kao i da utiče na razvoj sistema prerade, čime će se uticati na poboljšanje izvozne strukture, u kojoj trenutno dominiraju neprerađeni poljoprivredni proizvodi.

Dragan Marković, savetnik Zadružnog saveza Srbije istakao je da organizacijom ovakvih tribina poljoprivredni proizvođači na što bolji način mogu da se upoznaju sa aktuelnim stanjem u poljoprivredi, tendecijama u okruženju, i o tome kako će novi Zakon o zadrugartsvu uticati na poljoprivrednike. "Zadruga omogućuje stvaranje finalnog proizvoda, i izlazak primarnog poljoprivrednog proizvođača na tržište finalnih proizvoda, gde se praktično vrši primarna raspodela i gde se sve rešava", rekao je Marković.

U Komisiji za poljoprivredu istakli su da je ovo prva u nizu tribina za poljoprivrednike, u narednom periodu tribine o aktuelnim temama u poljoprivredi biće organizovane i po obrenovačkim mesnim zajednicama.


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jeste, tovna goveda. Reprodukcija goveda... Više [+]

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Tagovi

Tribina Poljoprivreda Zakon o zadrugama Stočarska proizvodnja Govedarstvo Ovčarstvo Analiza zemljista Selo Mesne zajednice


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.