Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 01.04.2017. 11:00

Veliki potencijali Srbije

Poljoprivrednici u Srbiji koriste 15.800 hektara zemlje za organsku proizvodnju. To je svega 0,44 odsto, ali se u narednom periodu očekuje povećanje proizvodnje.

Foto: Pexels / Pixabay
  • 1.416
  • 70
  • 0

Poljoprivrednici u Srbiji koriste 15.800 hektara zemlje za organsku proizvodnju. To je svega 0,44%, ali se u narednom periodu očekuje povećanje proizvodnje. Poznavaoci kažu da se u našoj zemlji ova proizvodnja najviše primenjuje u voćarstvu i ratarstvu.

Velika potražnja za organskim proizvodima

Kako prenosi sajt Privredne komore Srbije, organske proizvode iz Srbije traže kupci iz Zapadne Evrope, Japana, Kanade, SAD, Skandinavije i drugi. Ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, rekao je da je ugovorena proizvodnja ono što osigurava stabilnost i stalnost i da je baš to potrebno srpskoj poljoprivredi.

Privredna komora Srbije organizovala je nastup svojih članica na sajmu organskih proizvoda "Biofach" u Nirnbergu u Nemačkoj, koji je ove godine održan od 15. do 18. 02. To će proizvođačima doneti ugovore vredne više od dva miliona evra.

Nemačka pomaže Srbiji

Nemačko tržište organskih proizvoda iznosi oko 8,6 milijardi evra i učestvuje sa 25% u ukupnoj proizvodnji Evropske unije. Jirgen Šmid (Jürgen Schmid), iz ambasade Nemačke u Beogradu, kaže da Srbija ima veliki potencijal i da će Nemačka nastaviti da pomaže Srbiji. Objasnio je da će fokus biti na centralnoj i istočnoj Srbiji, posebno u oblasti voćarstva.

Značaj organske proizvodnje

Osim zdravlja ljudi, značaj ove proizvodnje ogleda se i u zaštiti životne sredine, kao i u podršci mladim poljoprivrednicima. Zbog toga je kod nas prošle godine osnovan Centar za organsku proizvodnju. Ono što je naročito važno je uključivanje u mrežu kooperanata.

Foto: Pexels / Pixabay


Izvori

Privredna komora Srbije


Tagovi

Voćarstvo Ratarstvo Jirgen Šmid Branislav Nedimović Centar za organsku proizvodnju


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.