Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zelena ekonomija
  • 16.09.2015. 18:00

Veliki potencijali za "zeleno zapošljavanje" u Srbiji

Zelena ekonomija se odnosi na široko korišćenje obnovljivih resursa kao izvora energije, povećanje energetske efikasnosti, ali jednako tako i na razvoj i primenu održive organske poljoprivrede.

  • 70
  • 2
  • 0

Procenjuje se da bi se primenom propisa u sektoru upravljanja otpadom rast poslova povećao za 10 odsto od sadašnjeg trenda zapošljavanja, a u sakupljačkoj mreži "čuči i čeka" potencijalnih 50.000 radnih mesta, saopšteno je danas na drugoj međunarodnoj konferenciji Zelena ekonomija.

Kako je izjavila ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković, primena modela javno-privatnog partnerstva svakako može biti jedan od glavnih realnih izvora finansiranja projekata zelene ekonomije u Srbiji. "Korišćenje otpada u energetske svrhe je jedan od potencijala i vidova obnovljivih izvora enegije čijom implementacijom se ostvaruju preduslovi za ostvarenje koncepta zelene ekonomije i otvaranje novih radnih mesta", navela je Bogosavljević Bošković.

Zelena ekonomija odnosi se i na primenu održive organske poljoprivrede

Istakla je i da trenutna svetska ekonomska kriza, u kontekstu klimatskih promena, energetske krize, nedostatka vode i hrane, predstavlja jedinstvenu priliku za korenite društveno-ekonomske promene u pravcu podsticanja zelene ekonomije.

"Zelena ekonomija se odnosi na široko korišćenje obnovljivih resursa kao izvora energije, povećanje energetske efikasnosti, ali jednako tako i na razvoj i primenu održive organske poljoprivrede", objasnila je Bogosavljević Bošković i dodala to može da se postigne samo kroz konkretan paket mera - zakonodavne i tržišne mehanizme (subvencije, takse, porezi , javne nabavke), kao i uključivanjem privatnog sektora.

Sledi usvajanje zakona koji doprinose zelenoj ekonomiji

Istraživanje i inovacije u oblasti '"zelenih" tehonologija su ključne, a Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine pripremilo je za usvajanje set zakona koji se direktno odnose i doprinose primeni koncepta zelene ekonomije. "To su Nacrti o izmenama i dopunama: zakona o zaštiti životne sredine, o upravljanju otpadom, o zaštiti prirode, o nacionalnim parkovima i o zaštiti zemljišta", precizirala je ministarka. Naglašeno je i da nova zakonska regulativa obezbeđuje da se otpad sagledava u potpunosti kao resurs, a ne isključivo kao ekološki problem.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović, rekao je da u Srbiji trenutno ima 2.500 dozvola za upravljanje otpadom, od čega je 600 za tretman otpada. On je naglasio da je reciklažna industrija primarna grana zelene ekonomije i da je bitno ulaganje u sakupljačku mrežu, gde dodao je, ima 50.000 potencijalnih radnih mesta.


Izvori

Tanjug


Tagovi

Zeleno zapošljavanje Srbija Organska poljoprivreda Snežana Bogosavljević Bošković Obnovljivi izvori energije