Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uprava za veterinu
  • 04.04.2018. 08:00

Veterinarski inspektori vanredno kontrolišu jaja, ribu i meso

"Apelujemo na potrošače da hranu kupuju na mestima koja su za to registrovana i hranu koja je propisno deklarisana, ali i da prijave svaku sumnju na nepravilnost nadležnoj veterinarskoj inspekciji", stoji u saopštenju Uprave za veterinu.

  • 227
  • 10
  • 0

Pojačana kontrola jaja, ribe i mesa organizuju se pred vaskršnje praznike, zbog povećanog prometa, navodi se u saopštenju Uprave za veterinu. Naime, veterinarski inspektori Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obavljaće vanredne kontrole svih mesta na kojima se prodaje hrana životinjskog porekla u 25 okruga u Srbiji. Pod posebnom pažnjom biće mesta na kojima se u praznične dane očekuje veća ponuda, ali i potražnja.

Primer kontrole jaja

Kada je reč o konzumnim jajima koja se mogu pronaći u prodavnicama i na zelenim pijacama, veterinarska inspekcija kontroliše poreklo, sledljivost u proizvodnji, sprovođenje dijagnostičkih ispitivanja jata koja se koriste za proizvodnju konzumnih jaja kao i parametara bezbednosti konzumnih jaja kao hrane, uslove čuvanja, skladištenja, i izlaganja prodaji, rokove upotrebe i deklarisanje, stoji u saopštenju.

Apel da se prijavi svaka sumnja na nepravilnost

Veterinarska inspekcija kontroliše mesare, ribarnice, prodavnice mlečnih proizvoda, prodavnicama delikatesa, samoposluge megamarkete, restorane, poslastičarnice, kioscke brze hrane i zelene pijace.

"Apelujemo na potrošače da hranu kupuju na mestima koja su za to registrovana i hranu koja je propisno deklarisana, odnosno da se ponašaju sa pažnjom dobrog kupca, ali i da prijave svaku sumnju na nepravilnost nadležnoj veterinarskoj inspekciji kako bi mogli preduzeti zakonom propisane mere i sankcionisati subjekte u poslovanju sa hranom kod kojih se te nepravilnosti utvrde", stoji u saopštenju Uprave za veterinu.

Kontakt adrese, brojevi telefona i adrese elektronske pošte odseka veterinarske inspekcije u Upravnim Okruzima se nalaze na internet stranicama Uprave za veterinu.

Tokom prva tri meseca izvršeno 1.200 kontrola

Tokom prvog tromesečja 2018. godine, inspektori su izvršili 1.200 redovnih i vanrednih inspekcijskih nadzora u objektima koji su rizični. Tokom kontrola utvrđeno je 262 neusaglašenosti, doneto 257 rešenja za otklanjanje neusaglašenosti i podneto je 119 prijava nadležnim prekršajnim sudovima zbog kršenja odredbi Zakona o bezbednosti hrane. 

Zbog nebezbednosti za upotrebu, isključeno je iz prometa i neškodljivo uništeno 1.345 kilograma mesa i proizvoda od mesa, 706 litara mleka i proizvoda od mleka, 11.199 kilograma ribe i proizvoda od ribe i 460 jaja i proizvoda od jaja.


Tagovi

Kontrola Mleko Jaja Meso Veterinarska inspekcija Vaskrs


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.