• Obnovljivi izvori energije
  • 25.09.2017. 16:00

Vetropark u Alibunaru do kraja godine

Nakon završetka dva projekta kod Alibunara, ovde će se nalaziti 25 vetrenjača, ukupne snage 50 MW.

Foto: b
  • 370
  • 17
  • 0

Prvi od dva projketa koji u Srbiji realizuje belgijska firma "Elicio", na čijem se razvoju krenulo pre sedam godina, biće testiran u novembru. U pitanju je vetropark "Malibunar", koji ima četiri turbine, ukupnog kapaciteta 8 MW.

"Obezbeđeno je kompletno investiranje. Vrednost projekta je 14 miliona evra, od kojih je 9,8 miliona iz komercijalnih kredita. Godišnja proizvodnja biće oko 25.000 MW, što je ekvivalent za snabdevanje strujom 7.200 domaćinstava", kaže za RTV Peter Goderis.

Redovna proizvodnja struje planira se u februaru sledeće godine.

Vetropark Alibunar u izgradnji

Ujedno će se nastaviti sa realizacijom drugog projekta - vetroparka Alibunar, koji će se oslanjati na ovaj.

"Sastojaće se od 21 turbine, ukupnog kapaciteta 42 MW. Vrednost je 80 miliona evra. 19, 1 milion obezbedila je Svetska banka, 40 miliona iz kredita, a 'Elicio' učestvuje sa 20 miliona kao investitor", rekla je Danijela Isailović, menadžer za korporativne komunikacije.

Nakon završetka oba projekta, ovde će se nalaziti 25 vetrenjača, ukupne snage 50 MW. Plan je da se u Srbiji do 2020. godine obezbedi 600 MW struje iz obnovljivih izvora energije i to 500 MW iz energije vetra, a 100 MW iz hidro sektora i biomase.

Foto: b1-foto / Pixabay


Izvori

RTV


Tagovi

Alibunar Malibunar Vetropark Danijela Isailović Peter Goderis Elicio


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vlasta Janjić iz Dubnice kod Vranja napravio je šerpu koja radi na struju i sama meša ajvar. Ovaj Vlastin izum oduševio je mnoge domaćice koje su požurile da kod njega pazare ovu "moćnu mašinu".