Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Arheologija
  • 07.10.2018. 19:00

Vinski podrum iz srednjeg veka otkriven u podnožju planine Rudnik

Arheolozi tvrde da je reč o velikoj građevini, sa dva ulaza, sačuvanoj u zoni podruma, sa uklesanim kanalima za drenažu. Oni objašnjavaju da je ta prostorija služila za skladištenje robe, u prvom redu tečnosti, a najverovatnije vina.

Foto: Novosti / B. Subašić
  • 614
  • 28
  • 0

Na kraju kampanje arheološkog istraživanja na planini Rudnik, arheolozi su utvrdili da je objekat na lokalitetu Drenje-Kojovača, na kojem se radilo od 2017. godine, verovatno bio srednjovekovni vinski podrum. Kako prenose Novosti, reč je o velikoj građevini, sа dva ulaza, sačuvanoj u zoni podruma, sa uklesanim kanalima za drenažu. Arheolozi objašnjavaju da je ta prostorija služila za skladištenje robe, u prvom redu tečnosti, a najverovatnije vina.

Sličan objekat do sada nije istraživan kod nas

Analogije su napominju arheolozi, pronađene i u Italiji i Španiji, gde su sačuvani i predstavljeni javnosti srednjovekovni podrumi za vino. Kanali za drenažu karakteristični su za prostorije gde se očekuje izlivanje tečnosti. U zidove objekta uklesane su prostorijice, koje su korišćene za čuvanje robe, a služile su kao hladnjaci. Takav objekat do sada nije istraživan u Srbiji.

Na Rudniku su nekada postojali vinogradi

Rudarstvo je uticalo na to da na Rudniku bude podignuto urbano naselje i otvoren trg, što je za sobom povuklo i razvoj trgovine. Dubrovački trgovci su na rudnički trg donosili tkanine, so, vino i druge proizvode, a otkupljivali metal, kožu, krzna, stoku, vosak... S druge strane, u istorijskim izvorima zabeleženo je da su i na Rudniku postojali vinogradi. Rukovodioci istraživanja dr Dejan Radičević, sa Filozofskog fakulteta, u Beogradu i Ana Cicović iz Muzeja rudničko-takovskog kraja, izuzetno su zadovoljni dosadašnjim rezultatima i zahvalni vlasnicima imanja, kolegama i svima onima koji su na bilo koji način pomogli i podržali višegodišnja iskopavanja.

Nastavak arheoloških istraživanja i dogodine

Istraživanja na Rudniku su počela 2009. godine, a osim Kojovače, na Drenju, istraživani su i lokaliteti: Dvorište S. Markovića, Stacionar i Imanje Nikića, kao i lokalitet na Madžarskom brdu. Do sada su otkriveni ostaci pravoslavne i katoličke crkve, rezidencijalna građevina sa živopisom i jedan stambeno-ekonomski objekat. Sledeće godine, istraživanja će biti nastavljena na novim lokalitetima na Rudniku, što je i bila početna ideja projekta.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Vinski podrum Srednji vek Rudnik Drenje Kojovača Dejan Radučević Ana Cicović


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.