Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Virus svinjskog gripa
  • 06.07.2020. 15:00

Virus svinjskog gripa G4 ipak ne može da zarazi ljude i postane pandemijski?

Nakon što su se svetski mediji raspisali o naučnicima koji su otkrili novu vrstu virusa svinjskog gripa G4 koji ima potencijal pretvoriti se u novu pandemiju i zaraze ljude, kinesko ministarstvo poljoprivrede opovrgnulo je takve navode.

Foto: JumpStory
  • 89
  • 4
  • 0

Kinesko ministarstvo poljoprivrede i ruralnih poslova saopštilo je da takozvana vrsta virusa svinjskog gripa G4 nije nova i ne može da zarazi lako ni ljude ni životinje opovrgavajući studiju objavljenu pre nekoliko nedelja, a koju su preneli brojni svetski mediji.

Krivo protumačena studija? 

Podsetimo, studija je upozorila da je novi virus svinjskog gripa G4 EA H1N1 zarazan za ljude i životinje te da ima sve karakteristike da postane pandemijska što je potkrepljeno navodom kako ljudi verovatno imaju slab ili nikakav imunitet na njega. Takođe, naučnici su smatrali da treba naročito da pratimo ljudsku populaciju, a pogotovo radnike na farmama svinja jer se, prema njihovom mišljenju, virus može širiti u ćelijama disajnih puteva kod ljudi.

U Kini otkrivena nova vrsta virusa svinjskog gripa - mutira i ima potencijal pandemije?

Međutim, kinesko Ministarstvo poljoprivrede je u subotu, u obraćanju javnosti naglasilo kako su mediji studiju protumačili na preteran i način koji se ne zasniva na činjenicama. 

Analiza Ministarstva je zaključila da je uzorkovanje iz sprovedene studije bilo suviše malo reprezentativno te su joj nedostajali odgovarajući dokazi koji bi pokazali da je ta vrsta virusa postala dominantna među svinjama.

Autori složni: Vrsta G4 nije nova i ne uzrokuje bolest 

Ministarstvo je zaključke donelo nakon održavanja sastanka o uticaju virusa G4 na svinjsku industriju i javno zdravstvo, a učesnici su bili kineski veterinari i virolozi, kao i vodeći autori studije objavljene u američkom Zborniku radova Nacionalne akademije nauka (PNAS).

Svi su se složili da G4 virus nije nov, te da ga kontinuirano prati Svetska zdravstvena organizacija (WHO) i srodne agencije u Kini još od 2011. godine, navodi se u saopštenju u kom se pozivaju na visokog zvaničnika te organizacije.

Uz to, autori objavljene studije složni su u tome da se ova vrsta virusa ne širi u ljudskom telu te ne uzrokuje bolest. 


Tagovi

Virus svinjske gripe Potencijalna pandemija Vrsta virusa Kina


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D