Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Duvan
  • 03.05.2017. 16:00

Više berleja i virdžinije

Ovog proleća, duvan će biti rasađen na površinama koje su za 20 % veće u odnosu na prethodni period. Dobro je odnegovan, pa ostaje samo da ratari odrade adekvatnu pripremu zemljišta.

Foto: Milutin Mihaljević
  • 2.774
  • 132
  • 0

Period između 10. i 15. maja optimalno je vreme za rasađivanje duvana, a sudeći po zasnovanoj proizvodnji rasada, površine će ovog proleća biti povećane.

U bačkopalanačkom "Duvankoopu" koji posluje u okviru "TP Boso doo" iz Bačke Palanke, odnegovan je rasad duvana, te se očekuje dolazak kooperanata i preuzimanje rasadnog materijala.

Berlej na 70 hektara

"Duvankoop" proizvodi rasad tipa berlej za kooperante, dok zainteresovani za sadnju i proizvodnju virdžinije to rade sami. Ovog proleća, seme je zasejano tokom prve polovine marta i sada imaju oko 1.500.000 mladih biljaka.

"To je dovoljno za oko 70 hektara, koliko planiramo da će biti rasađeno na našem sirovinskom području, koje obuhvata proizvođače berleja u opštinama Bačka Palanka, Sombor, Senta, Bačka Topola, Kula, Vrbas. Primenjivali smo sve neophodne mere nege, te je rasad dobro odnegovan, što je neophodno za uspešnu proizvodnju duvana", kaže Milutin Mihaljević, rukovodilac proizvodnje.

Ovog proleća, duvan će biti rasađen na površinama koje su za 20 % veće u odnosu na prethodni period.

Proizvodnja u plutajućim kontejnerima

Kako napominje, za proizvodnju rasada primenjuje se plivajući - floating sistem, koji podrazumeva proizvodnju biljaka u kontejnerima u plasteniku. Kontejneri se pune supstratom, raspoređuju se semenke duvana, a nakon toga kasete se postavljaju u bazen napunjen vodom po kojoj plutaju.

Kako bi rasad bio ujednačen i kako bi se ojačali stablo i koren biljke, pored prihrane i zaštite, praktikuje se šišanje rasada.

"Rasad duvana tipa virdžinije proizvođači sami uzgajaju, ali pod našom kontrolom, s obzirom na to da ih naši stručni timovi redovno obilaze i kontrolišu stanje useva, a savetujemo i predlažemo i mere nege. Virdžiniju sade naši kooperanti u Sremu, Mačvi, Podrinju i okolini Cera, a ove godine očekujemo da će ovaj tip duvana biti rasađen na oko 200 hektara", kaže Mihaljević , napominjujući da je jedan od većih proizvođača virdžinije Milenko Trninić iz Novog Slankamena, koji će ovim duvanom zasaditi oko 15 hektara, dok će Zoran Milekić iz Inđije berlej rasaditi na ukupnoj površini od pet hektara.

Rasad je dobro odnegovan, pa ostaje samo da ratari odrade adekvatnu pripremu zemljišta kako bi stvorili uslove za dobar prijem i ukorenjivanje, rast i razvoj mladih biljaka.

Foto: Milutin Mihaljević


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.