Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljopivrede
  • 18.10.2016. 08:00

Više novca za nerazvijena područja

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je u Crnoj Travi, da će država, u narednom periodu, odvojiti još više novca za poljoprivredu u nerazvijenim područjima, te da će se insistirati na prerađivačkom sektoru.

Foto: http
  • 306
  • 28
  • 0

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović izjavio je juče pročokom posete Crnoj Travi, da će država u narednom periodu odvojiti više sredstava za poljoprivredu u nerazvijenim područjima i da će se insistirati na prerađivačkom sektoru. Ministar poljoprivrede je posetio mlekaru i farmu "Šurik invest" u Travnom Preslatu, kod Crne Trave, navodeći da je to tipičan primer saradnje privatnog investitora, lokalne samouprave i države.

"Imamo tri subjekta koji su udružili svoja sredstva i aktivnosti. Lokalna samouprava je obezbedila deo infrastrukture, privatni investitor je imao ideju, sredstva i znanja da pokrene čitav ovaj proces od početka do kraja", izjavio je Nedimović i dodao da država insistira na prerađivačkom sektoru i daje sredstva za nabavku opreme, između ostalog i za farmu u Travnom Preslatu.

Ciljevi države da ojača najsiromašnije opštine

Ministar poljoprivrede je naveo da će država ubuduće još više novca izdvajati za područja koja spadaju u četvrtu grupu po razvijenosti i da će se raditi na tome da se iskoristi kompletan kapacitet poljoprivrednog zemljišta koji nije dovoljno iskorišćen. "To može dovesti do otvaranja novih farmi, razvoja stočarstva, ali i razvoja prerađivačkog sektora", izjavio je Nedimović.

On je ukazao na to da proizvodnja mleka u tom kraju zadovoljava potrebe na srpskom tržištu, ali da će sledeće godine napraviti iskorak u saradnji sa Rusijom. "Država je prepoznala ovo, dajemo sredstva i po litri proizvedenog mleka, dajemo po grlu, dajemo sredstva po osnovu biljne proizvodnje. Ove godine, ovaj investitor je uložio oko 200.000 evra za opremu koja mu pomaže u preradi mleka, a mi ćemo mu pomoći sa 50 odsto sredstava", rekao je ministar Nedimović. Kako je zaključio mlekara koju je posetio treba da bude primer kako na ovim i sličnim područjima treba da se ponašaju i investitor i država.

Ministar posetio i Aleksinac

Ministar Nedimović istakao je prilikom obilaska preduzeća "Monikom - PIK Aleksinac" da su za povećanje zasada i razvoja povrtarskih biljnih vrsta potrebni prerađivački kapaciteti, koji bi obavljali otkup poljoprivrdnih proizvoda, preradili ih i tako napravili dodatnu vrednost tih.

Ministar je sumirajući posetu Aleksincu i jugu Srbije, ocenio da će taj deo biti važan otkupni centar u kome će se prerađivati voće i povrće. "Ovi kapaciteti znatno premašuju i Aleksinac, Niš, Prokuplje. Ono što nam treba, a što je prestalo da postoji osamdesetih i devedesetih godina su veliki prerađivački kompleksi koji predstavljaju centar razvoja voćarstva i povrtarsta", istakao je ministar i dodao da je cilj da se zadovolje domaći potrošači i da se ono što preostane izveze, kako bi se, u krajnjoj liniji, smanjio i deficit.

Foto: http://www.mpzzs.gov.rs/


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Ministarstvo Poljoprivreda Srbija Stočarstvo Branislav Nedimović Selo Razvoj Crna Trava Subvencije Izvoz Država Novac Rusija Mleko Prerada Prerađivački sektor Investicije


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.