Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz
  • 01.05.2022. 16:30

Više pšenice i brašna za izvoz, povećana i premija za mleko?

Kako se navodi, ovakva odluka doneta je s obzirom na to da je snabdevenost domaćeg tržišta ovim proizvodima stabilna.

Foto: Depositphotos/jenoche
  • 518
  • 69
  • 0

Vlada Srbije omogućila je povećanje kvota za ograničeni izvoz pšenice na 220.000 tona i pšeničnog brašna na 23.000 tona mesečno, prenosi RTS.

Kako se navodi, ovakva odluka doneta je s obzirom na to da je snabdevenost domaćeg tržišta ovim proizvodima stabilna, a imajući u vidu da je, analizom zaliha, utvrđeno da je tržišni višak veći od predviđene kvote za maj mesec.

Zato je, dodaje se, neophodno oslobađanje skladišnog prostora za novi rod, odnosno proizvode.

Kako obaveštava Ministarstvo poljoprivrede privredne subjekte koji su podneli zahtev za dozvolu izvoza osnovnih poljoprivredno prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, za maj mesec 2022. godine, dozvole mogu preuzeti u prostorijama Ministarstva u Beogradu, Nemanjina 22-26, na 9. spratu kancelarija br. 13., svakog narednog radnog dana od 4. maja u periodu od 7.30 do 15.30 časova. Kontakt osoba Aleksandra Remović, telefon 011/ 3620-863.

"Ukoliko niste u mogućnosti da dozvolu preuzmete lično i želite da je dobijete putem pošte molimo vas da nas o tome obavestite na mejl zahtevi.izvoz@minpolj.gov.rs ili telefonskim putem na 011/3620-863", navode iz resorne kancelarije.

Napominju da ukoliko dozvolu preuzima lice koje nije zakonski zastupnik privrednog subjekta, neophodno je da priloži ovlašćenje za preuzimanje dozvole na memorandumu privrednog subjekta potpisano od strane ovlašćenog lica. Takođe, da orginal dozvole za izvoz važe za ceo mesec maj i neophodno ga je dati na uvid carini prilikom svakog izvoza u toku meseca.

Uvećana premija za mleko?

Na sednici je usvojena izmenjena i dopunjena Uredba o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2022. godini na osnovu koje se omogućava isplata premija za mleko za dodanih pet dinara za prvi kvartal tekuće godine.


Tagovi

Zabrana izvoza Izvozne kvote Dozvole Zahtevi za izvoz Premija za mleko


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)