Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja žitarica
  • 20.01.2023. 15:00

Višemilionska prevara u trgovini "organske" soje i kukuruza

Kupovali su konvencionalno uzgajanu soju i kukuruz, a prodavali ih sa lažnom deklaracijom. Na razlici u ceni su zaradili milione.

Foto: Depositphotos/mihalec
  • 336
  • 63
  • 0

Iz zemalja istočne Evrope i Turske dolaze kukuruz i soja, proizvedeni konvencionalnim uzgojem, a prodati kao skupi, organski proizvod. 

Prema optužnici Ministarstva pravde Sjedinjenih Američkih Država, dve kompanije iz Dubaija i brojni pojedinci optuženi su za višemilionsku prevaru uvoza neorganskog kukuruza i soje u SAD i prodaju kao sertifikovane organske. Slučaj je otkriven u državi Marilend, a celi posao je trajao skoro dve godine. 

Šema za dobru zaradu

Konkretno, "Hakan Agro DMCC" i "Hakan Organics DMCC", sa sedištem u Dubaiju, kao i "Goksal Beyaz", "Nuray Beyaz" i "Mustafa Cakiroglu", svi iz Turske, optuženi su za zaveru, šverc i čitav lanac prevara

Navodi se da su optuženi između novembra 2015. i maja 2017. kupovali soju i kukuruz iz istočne Evrope pre nego što su ih otpremili u SAD pod lažnom deklaracijom. Stvorili su šemu koja im je omogućila veliku zaradu, jer su takvi proizvodi skuplji i do 50 odsto od konvencionalnih.

Višemilionska zarada 

U optužnici se precizira da su krajem 2015. nabavili soju iz Ukrajine za 423 dolara po toni i dogovorili isporuku u Baltimore gde su je prodali za 614 dolara po toni, što je ukupno više od 4,9 miliona dolara ili 4,5 miliona evra.

Početkom 2016. dogovorili su se da kupe kukuruz za 168 dolara/t i da ga isporuče u rumunsku luku Konstanca, a zatim prodaju u Baltimore za 247 dolara/t. Vrednost ove transakcije bila je 3,3 miliona dolara ili 3,04 miliona evra. Krajem te godine u SAD je isporučeno 16.259 tona obične soje iz Turske koju su prodali kao organsku za više od 10 miliona dolara (9,2 miliona evra). Sledeća isporuka kukuruza je išla početkom 2017; u vrednosti 6,7 miliona dolara. U istom periodu dogovorili su i prodaju soje u Baltimore, a koja je lažno označena kao organska iz Turske. 

Maksimalna kazna za ovakav vid prevare i šverc je 20 godina zatvora, dok se zavera kažnjava maksimalnom kaznom od pet godina zatvora. Čeka se presuda i određivanje kazne. 


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Prevara Lažna deklaracija Soja Kukuruz Organska soja Organski kukuruz


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta