Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Delegacija EU
  • 18.11.2015. 15:30

Visok nivo aflatoksina loš za izvoznike

Delegacija EU u Srbiji smatra da bi Srbija trebalo da smanji nivo aflatoksina u mleku na 0,05 mikrograma po kilogramu koliko je dozvoljeno u EU.

Foto: depositphotos.com
  • 48
  • 2
  • 0

"Srbija bi trebalo da smanji nivo aflatoksina u mleku na 0,05 mikrograma po kilogramu koliko je dozvoljeno u EU", izjavio je danas šef sektora za evropske integracije u Delegaciji EU u Srbiji Frejk Janmat.

"Pojedinačne kompanije sada moraju da dokazuju da ne premašuju taj limit od 0,05 mikrograma da bi izvozile. Pozivamo vlasti da se ponovo usklade sa nivoom EU", rekao je on na brifingu o ekonomskom delu Izveštaja o napretku Srbije u evropskim integracijama.

Podsetio je da je u tom izveštaju navedeno da je nivo smanjen, ali da su vlasti u oktobru ipak rešile da nivo povećaju na 0,25 mikrograma po kilogramu mleka, što je pet puta više nego u EU. "To bi trebalo da bude propraćeno konzistentnijim i temeljnijijim sistemom inspekcija i kontrola", ocenio je Janmat, dodavši da je EU podržala i osnivanje Nacionalne referentne laboratorije.

Postrojenja sedam kompanija za proizvodnju mleka i mlečnih proizvoda iz Srbije imaju zeleno svetlo za izvoz u EU, a to su Frikom, Nestle, Imlek, Mlekara Šabac, Somboled, Svislion (Swisslion) i Beokapra (Beocapra), navodi se na sajtu Direktorata za zdravlje i potrošače Evropske komisije.

Foto: depositphotos.com; jovanjaric


Izvori

beta.rs


Tagovi

Frejk Janmat Delegacija EU Izvoz mleka Aflatoksini Inspekcije Brifing Nacionalna referentna laboratorija