Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplave
  • 01.06.2023. 12:00

Voda se povlači, ali najavljuju nove padavine

Kako javlja RHMZ, do kraja ove i u prvoj polovini sledeće sedmice nastavlja se nestabilno vreme sa pljuskovima i grmljavinom.

Foto: FB/Pokrenimo Mačvu
  • 82
  • 47
  • 0

Nakon obilnih padavina i nevremena u lozničkom i šabačkom kraju, poplavljena su domaćinstva. Spasioci su evakuisali 24 osobe. Poplavljen je i suteren bolnice u Loznici. Zbog izlivanja vodotoka u požeškoj opštini u nekoliko mesnih zajednica pričininjena je velika šteta, prenosi RTS.

Nivo reka u opadanju

Na većem delu teritorije opštine Požega ima oštećenih puteva. Do ponoći je u prekidu bio i saobraćaj na pruzi Beograd-Bar. Vanredna situacija je na snazi u Vladimircima i u delu opština Užice, Požega, Beočin, Vrnjačka Banja i Boljevac. Zbog izlivanja vodotoka u čačanskom kraju najviše štete ima u selu Katrgi.

Obilne padavine uslovile su izlivanje vodotoka i bujične poplave u pojedinim delovima zemlje. U Mačvanskog okruga, u selu Gornja Vranjska evakuisano je dvadeset četvoro meštana, voda je nanela velike štete u domaćinstvima i na poljoprivrednom zemljištu, a uništeni su brojni lokalni putevi.

Komandant okružnog štaba za vanredne situacije, načelnik Mačvanskog okruga Željko Marjanović izjavio je za Javni servis da su prema poslednjim informacijama na teritoriji okruga sve reke u opadanju, te da voda se povlači u korita, kao i da nema opasnosti od poplava. 

Moguća nova izlivanja

Kako javlja RHMZ, do kraja ove i u prvoj polovini sledeće sedmice nastavlja se nestabilno vreme sa pljuskovima i grmljavinom. Lokalno se očekuju vremenske nepogode: grad, jak i olujni vetar i velika količina padavina za kratko vreme, od 20 do 50 mm u zoni najintenzivnijih pljuskova, ponegde i više. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

Na Savi kod h.s. Šabac vodostaj će se narednih dana kretati iznad granice redovne odbrane od poplava. Na Kolubari, Ubu, Tamnavi, Jadru, Likodri, Ljuboviđi, Skrapežu, Đetinji, Moravici i gornjem toku Zapadne Morave od 31. maja do 02. juna vodostaji će biti u većem porastu sa prevazilaženjem upozoravajućih nivoa. Na manjim bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su izlivanja.

Šta u slučaju novih poplava?

Načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić je ukazao da je osnovna karakterisika bujičnih poplava ta da voda brzo dođe i brzo ode, ali da građani moraju biti oprezni.

Potrebno je da ostanu u kući, ako su u prilici da iznesu vredne stvari i da se evakuišu na sprat, da isključe struju. Ako je jednospratni objekat da se popnu na sto, da pozovu pripadnike Sektora za vanredne siztuacije, vatrogasce policiju. Veoma je opasno, upozorava, da se izlazi napolje kada voda okružuje kuću, jer bujica ima izuzetnu snagu.


Tagovi

Poplave Oblačno Padavine Vodostaj reka Štete Luka Čaušić Vandredna situacija


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...