Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Odvodnjavanje
  • 22.01.2024. 15:00

"Vode Vojvodine" odgovorile: Zašto neko i dalje duguje za naknadu za odvodnjavanje?

JVP "Vode Vojvodine" je početkom 2023. godine, pre stupanja na snagu izmenjenog zakona izdalo oko 240.000 rešenja za fizička lica kojima se utvrđuje naknada za 2023. godinu za obveznike koji su u tom momentu bili registrovani na portalu eUprava.

Foto: AK grafika
  • 10.619
  • 588
  • 0

Nakon upita upućenih od strane nezadovoiljnih poljoprivrednika redakciji Agrokluba kojima rastu dugovanja za naknadu za odvodnjavanje, objavljen je tekst o ovoj problematici. Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara omogućio je smanjenje ove naknade za 50 odsto, a od 1. januara zvanično je i ukinuo. Međutim, poljoprivrednicima poput Marinka Kujundžića na profilu korisničkog servisa "Voda Vojvodine", stoji dugovanje i još kamata koja svakog dana raste. Ukupan broj fizičkih lica na području Vojvodine, koja su do izmena zakona bili obveznici, je oko 685.000.

JVP "Vode Vojvodine" je početkom 2023. godine, pre stupanja na snagu izmenjenog zakona izdalo oko 240.000 rešenja za fizička lica kojima se utvrđuje naknada za 2023. godinu za obveznike
koji su u tom momentu bili registrovani na portalu eUprava.

Naknada za odvodnjavanje ukinuta, a dugovanja se nižu?

"Posle marta meseca 2023. godine, a zbog najave izmena Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, JVP "Vode Vojvodine" nije izdavalo rešenja kojima se utvrđuje naknada za odvodnjavanje za fizička lica. Lica koja su prijavljena na portal eUprava imaju mogućnost uvida u svoje finansijsko stanje preko tog portala, gde su svi obveznici i dalje zaduženi u skladu sa
starim zakonom i rešenjima izdatim tokom 2022. godine, jer JVP "Vode Vojvodine" još nema tačne podatke ko će biti oslobođen plaćanja naknade",
naveli su nam u odgovoru i dodali da će se to promeniti čim dobiju neophodne podatke od nadležnih institucija.

"Napominjemo da je za to potrebno malo više vremena jer podrazumeva ukrštanje podataka o parcelama i objektima iz eAgrara, katastra, centralnog registra objekta i centralnog registra stanovništva. U eAgraru nalaze se i pasivna gazdinstva, a JVP "Vode Vojvodine" nema mogućnost da samostalno proveri trenutni status gazdinstva. Nakon prikupljenih podataka biće izdata rešenja svim obveznicima za 2023. i 2024. godinu, a Zakon će u potpunosti biti ispoštovan", obećavaju.

Kako dalje saznajemo, rešenjima za 2023. godinu svim obveznicima koji su Zakonom izuzeti od plaćanja naknade za odvodnjavanje umanjiće se dva kvartala, a obveznicima koji su na vreme izmirili svoje obaveze kamate se neće obračunavati.

Šta će biti sa onima koji su uplatili više?

Na našu anketu "Da li prema obračunu "Voda Vojvodine" dugujete za naknadu za odvodnjavanje?", do sada 38,5 odsto odgovorilo je da je uplatilo celu prošlu godinu, te se postavlja logično pitanje povraćaja sredstava.

"Obveznicima naknade koji su u 2023. godini platili više nego što su obavezni, a ukoliko nemaju dospelih dugovanja iz prethodnog perioda, na njihov pisani zahtev izdaće se potvrda o više uplaćenim sredstvima. Sa tom potvrdom obveznik se obraća Poreskoj upravi prema sedištu/prebivalištu uplatioca koja isplaćuje višak uplaćenog novca."

Iz ove institucije još dodaju da rešenjima za 2024. godinu, svi obveznici koji spadaju u kategorije predviđenje članom 85. Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, će se utvrditi da su u celosti oslobođeni plaćanja naknade.

Naslovna fotografija: Depositphotos/PantherMediaSeller/PrSC/JPVVodeVojvodine


Tagovi

JVP Vode Vojvodine Naknada za odvonjavanje Dugovanje Treći kvartal Četvrti kvartal Zakon Kamata Obveznici


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...