Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Reforma ZPP-a
  • 10.09.2021. 09:00

Vojčehovski: EU je u 10 godina izgubila četiri miliona malih farmi, ZPP tome staje na kraj

Reforma kao i podsticaji kroz prvi, ali i drugi stub, donosi mnogo toga za poljoprivrednike. To je jako važno jer smo izgubili jako mnogo malih farmi, kaže poverenik za poljoprivredu EK, Januš Vojčehovski. 

Foto: Vedran Stapić
  • 131
  • 22
  • 0

Politički je dogovor oko reforme Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), Zelenog plana, dugoročnog razvoja ruralnih područja i strategije šumarstva postignut, ali on, naravno, nije dovoljan. Najbitnija je njegovo sprovođenje, istakao je poverenik za poljoprivredu Januš Vojčehovski

Odgovarajući na pitanja novinara u Sloveniji gde su se okupili ministri poljoprivrede EU zemalja te otvorili važne teme vezane upravo uz novi ZPP, naglasio je da nam sledi važan i težak korak odobrenja nacionalnih strateških programa razvoja poljoprivrede.

Do kraja godine će zemlje članice prezentovati svoje nacrte planova koji treba da dobiju odobrenje Evropske komisije. Iduće godine počinje službeni proces njihovog prihvatanja. 

"Nadam se da idemo u dobrom pravcu, da ćemo imati dobru legislativu 27, možda 28 zemalja jer je specifična situacija sa Belgijom. Dakle, 28 strateških planova biće odobreno sledeće godine i imaćemo dobru reformu", kazao je.

Upravo strateški planovi, uveren je, daće njenu celovitu sliku i dati odgovor na brojne kritike. 

"Trenutno su u javnoj raspravi vidljiviji negativni argumenti poput toga koliko ćemo proizvodnje izgubiti razvojem organske poljoprivrede koja je manje efikasna, odnosno manje produktivna nego konvencionalna. Ali, postoji druga strana priče, mnogi farmeri u EU nemaju alternativu nego da budu organski proizvođači i to je šansa za njih", dodao je i naglasio da je optimističan pa da se negativni scenario koji se spominju zbog, pre svega, ambicioznog Zelenog plana, neće ostvariti. 

Dakako, svakako će se posmatrati uticaj planova na sigurnost proizvodnje hrane.

"Reformu nećemo da zaustavimo, ali ako treba, promenićemo ono što se pokaže da možda nije dobro. To je jasno rečeno u strategiji - pratiće se uticaj na proizvodnju", kaže prvi čovek EU poljoprivrede. 

Isto se odnosi i na klimatske promene, a Vojčehovski smatra da reforma kao i podsticaji kroz prvi, ali i drugi stub, donosi mnogo toga za farmere. Posebno za mala i srednja gazdinstva.

"To je izuzetno važno jer smo izgubili jako mnogo malih farmi. U 10 godina četiri miliona. Broj farmi u EU je, dakle, smanjen sa 14 na 10 miliona", upozorava naglašavajući da je siguran da će taj proces biti zaustavljen i da će se više pažnje i podrške dati malima. Smatra i da su podsticaji za organsku proizvodnju vrlo dobra ponuda za sve, posebno za manje proizvođače. Dodao je i da je, na primer, mera za dobrobit životinja iz drugog stuba, dobar način potpore farmerima koji poboljšaju svoje uslove držanja i uzgoja stoke.

Dogovoren ZPP: Pravedniji za mala i srednja gazdinstva, ali i mlade poljoprivrednike?

Prema njegovim rečima, to je ujedno alternativa industrijskoj proizvodnji.

"Posmatramo li problem održive stočarske proizvodnje, ona nije konkurentna industrijskoj. Ali, ako damo više subvencija za dobrobit životinja, to će povećati njihovu konkurentnost", zaključuje poverenik. 


Tagovi

Januš Vojčehovski ZPP Reforma ZPP-a Strateški planovi


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao