Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropski parlament
  • 01.10.2019. 16:30
  • Brisel, Belgija

Vojćehovski: Podržaću male i srednje privrednike jer su budućnost poljoprivrede

Pred Odbore Evropskog parlamenta danas su stali kandidati za komesare, među njima i kandidat za komesara za poljoprivredu.

Foto: europarl.europa.eu
  • 74
  • 2
  • 0

Pred Odbore Evropskog parlamenta danas su stali kandidati za komesare, među njima i Januš Vojćehovski (Janusz Czesław Wojciechowski), kandidat za komesara za poljoprivredu. Iako, pravnik odnosno dugo godina tužilac i na kraju sudija, i trenutni član Evropskog revizorskog suda, ima iskustva u radu Odbora za poljoprivredu. Naime, od 2004. do 2006. bio je potpredsednik Odbora Evropskog parlamenta za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Kako mu se navodi u radnoj biografiji, rođen je 6. decembra 1954. u Rava Mazovjecka (Rawa Mazowiecka) (Poljska). Iskusni poljski političar bio je dugogodišnji zastupnik u Evropskom parlamentu, međutim parlament je napustio 2016. kako bi postao član Revizorskog suda. Vojćehovski je bio zamenik u Odbor za budžetsku kontrolu i član Delegacije u odborima za parlamentarnu saradnju između EU-Kazahstana, EU-Kirgizije i EU-Uzbekistana, te za odnose s Tadžikistanom, Turkmenistanom i Mongolijom. 

Otvoren za dijalog sa svima 

"Ekološka poljoprivreda je budućnost poljoprivrede. Održiva poljoprivreda uz ruralni razvoj, to je ono za šta ću se zalagati izaberete li me za komesara. Obećavam da ću podržati sve akcije koje mogu pomoći razvoj malih i srednjih farmi, posebno porodičnih gazdinstava jer je u tome budućnost. Moja ideja je biti otvoren za dijalog s poljoprivrednicima, poljoprivrednim organizacijama, nevladinim organizacijama jer jedino kroz dijalog možemo doći do ideja koje će dovesti do razvoja", rekao je između ostalog na saslušanju. 

Diplomirao je 1977. a do 1980. bio državni tužilac. Od 1980. do 1993. bio je sudija regionalnog suda, sudija pokrajinskog suda i sudija pri Apelacijskom sudu. Od 1990. do 1991. je sudija na Visokom sudu pravde, do 1993. sudija Vrhovnog suda i član Nacionalnog veća pravosuđa Poljske. 

Zastupnik u poljskom parlamentu postaje 1993. (do 1995.). Pomoćnik državnog sekretara u Kancelraiji vlade s odgovornošću za zakonodavna pitanja je 1994-1995. godine, a član Upravnog odbora Evropske organizacije vrhovnih revizorskih institucija (EUROSAI) od 1995. do 1999. Od 1995. do 2001. je i predsednik poljske vrhovne kancelarije za reviziju (NIK) te od 2001. do 2004. zamenik predsednika poljskog parlamenta. 

Ko je (novi) prvi čovek EU poljoprivrede Januš Vojćehovski

Godine 2003.-2004. je posmatrač u Evropskom parlamentu, a zastupnik je od 2004. do 2016. godine kada je napustio parlament i postao član Evropskog Revizorskog suda

Dugogodišnji sudija poljskih sudova 

Vojćehovski, je bio i sudija tokom razdoblja tzv. vojnog zakona u Poljskoj (1981-1983), kada je autoritarna komunistička vlada Poljske narodne republike drastično ograničila normalan život uvodeći ratni zakon, a sve u pokušaju rušenja političke opozicije.

Pred odborom Evropskog parlamenta našao se danas i aktuelni, uskoro bivši komesar za poljoprivredu, Fil Hogan (Phil Hogan). Naime, Hogan je kandidat za komesara za međunarodnu trgovinu. Novi sastav Evropske komisije trebao bi početi s radom 1. novembra s tim da nominovani postaju komesari tek kada ih potvrdi Evropski parlament. 

Radnu biografiju Januša Vojćehovskog možete videti u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Europski parlament Saslušanje Povjerenik za poljoprivredu Janusz Czesław Wojciechowski


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D