Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glad
  • 24.03.2022. 16:00

Vojčehovski: Rusija koristi glad kao metodu agresije?

Poverenik EU za poljoprivredu Januš Vojčehovski žestoko je prozvao Rusiju zbog ugrožavanja prehrambene sigurnosti ne samo Ukrajinaca nego celog sveta.

Foto: Depositphotos/palinchak
  • 509
  • 331
  • 0

"Rusija namerno cilja ukrajinsko snabdevanje hranom u pokušaju da izazove glad u zemlji", izjavio je juče poverenik EK za poljoprivredu Januš Vojčehovski i čak povukao paralele između trenutne situacije i velike gladi iz 1930-ih, poznate kao Holodomor, piše Euractiv

Kaže kako su mu kolege u Ukrajini više puta potvrdili namerne napade Rusije na ukrajinsku poljoprivrednu infrastrukturu. 

"Postoji samo jedno tumačenje, a to je da oni žele da stvore glad koristeći je kao metodu agresije", rekao je tokom konferencije za novinare povodom predstavljanja niza kratkoročnih i srednjoročnih akcija za poboljšanje globalne prehrambene sigurnosti

Ovu je tvrdnju potkrepio vešću da su ruske snage namerno gađale velike farme živine, uzrokujući "tragične posledice" za životnu sredinu. 

Vrlo oštre reči uputio je Januš Vojčehovski

Nije ih štedio ni evropski poverenik za trgovinu Valdis Dombrovskis rekavši da Rusija izgleda namerno cilja i uništava ukrajinske zalihe i skladišta hrane.

"Nemilosrdna agresija Rusije ne znači samo veću nestašicu hrane za napaćene Ukrajince, nego i poremećaje u snabdevanju koji utiču na celi svet, posebno na zemlje s nižim dohotkom koje sada moraju plaćati više za svoj osnovni uvoz hrane", upozorio je.

Prepolovljena prolećna setva u Ukrajini dovešće do neviđene migracione krize?

"Ovo zemljište se koristi kao oružje protiv sopstvenog naroda, koristi se kao oružje za gladovanje protiv najranjivijih ljudi na svetu", rekao je Vojčehovski, dodajući da ovo "nije prvi put" da Rusija koristi takvu metodu napada na prehrambeni sistem, misleći pritom na Holodomor što je kombinacija ukrajinskih reči za "glad" i "ubiti". Odnosi se na namerno izazvanu glad u Sovetskoj Ukrajini od 1932. do 1933. godine.

Odbijanje pomoći izvana, zaplena svih prehrambenih proizvoda za domaćinstvo i ograničenje kretanja stanovništva, tada je dovelo do smrti miliona Ukrajinaca i Kazahstanaca. 


Tagovi

Glad Rat u Ukrajini Ruska agersija Valdis Dombrovskis Holodomor Januš Vojčehovski


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić