Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 16.08.2022. 11:35

Vojvođani dosledni u svojim zahtevima, Šumadinci neće potpisati Vladinu ponudu?

Poljoprivrednicima je ponuđena cena od 73 dinara za suncokret, pod uslovom da se oni koji je dobiju sledeće godine odreknu premije za mleko

Foto: Milan Milošević
  • 3.673
  • 1.986
  • 0

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i njegova pomoćnica Stojanka Vučković razgovarali su juče sa nezadovoljnim poljoprivrednicima iz grada i okolnih sela, koji su došli traktorima pred Gradsku kuću. Kako je portal zrenjaninski.com već pisao, oni traže da se na teritoriji grada proglasi elementarna nepogoda zbog suše. Zahtevaju i da lokalna samouprava otpiše porez na poljoprivredno zemljište na period od godinu dana. 

Predstavnik poljoprivrednika Slavko Vukov je posle sastanka izjavio da nije postignut dogovor da se otpiše porez zbog suše. On je preneo da im je rečeno da vlast razume položaj poljoprivrednika, ali da u budžetskim projekcijama grada Zrenjanina za ovu godinu nisu planirani takvi izdaci.

Isto traže i subotički ratari gde protestuje više od 100 okupljenih traktora na gradskim ulicama.

"Naš stav je da Grad treba da formira Krizni štab koji će odraditi procenu štete. Nakon toga, saziva se sednica Skupštine grada, a potom se resorno ministarstvo obaveštava o situaciji u subotičkom ataru kako bi mogla da se proglasi elementarna nepogoda - suša. Na osnovu toga možemo tražiti umanjenje, oslobađanje ili ukidanje naknade za odvodnjavanje, poreza i zakupnine državnog zemljišta", tvrdi lokalni zemljoradnik Marinko Kujundžić za portal subotica.com.

"Nepristojne ponude"

O ostalim zahtevima, na jučerašnjim pregovorima Vlada je dala svoju ponudu. Kako saznaje Glaš Šumadije, poljoprivrednicima je ponuđena cena od 73 dinara za suncokret, pod uslovom da se oni koji je dobiju sledeće godine odreknu premije za mleko. Poljoprivrednik iz Desimirovca Aleksandar Babić, za ovaj medij izjavio je da je u pitanju pokušaj da se unese razdor u redove štrajkača, kao i to da se radi o ponudi koju niko od šumadijskih predstavnika neće potpisati.

Ranije je postignut dogovor da premija za mleko iznosi 15 dinara do kraja godine, sa čime su se poljoprivrednici saglasili, s tim da je to podrazumevalo celu suncokreta od 68 dinara. Prihvaćena je i cena nafte od 159 dinara na 80l po hektaru, kao i moratorijum na poljoprivredne kredite.

Čeka se zvaničan stav ratara o nastavku protesta, Vlada želi kompromis

Podsetimo, još uvek se čeka zvanična odluka Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije.

Blokiran prilaz auto-putu

Poljoprivrednici iz Rače, Batočine i Lapova, kod naplatne rampe u Lapovu, blokirali su prilaz autoputu E-75, prema Beogradu i Nišu. Na taj korak, kako za RTS kaže Milan Milošević, jedan od organizatora protesta, odlučili su se posle jučerašnjih pregovora u Vladi Srbije i tu će ostati, dok njihovi zahtevi ne budu ispunjeni. 

Somboru su poljoprivrednici proširili blokadu, pa su sada blokirane dve velike raskrsnice - ka Vrbasu i Novom Sadu i ka Staparu i Kljajićevu. Propuštaju se hitni slučajevi.


Tagovi

Poljoprivredni protest Protest ratara Aleksandar Babić Marinko Kujundžić Suša Porez na zemljište Premija za mleko Cena suncokreta


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u