Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prijepolje
  • 03.11.2018. 10:30

Vratili se iz Beograda u rodno Sedobro da razvijaju porodični biznis

Bračni par Varaklić je višegodišnju neizvesnost i potragu za poslom prekinuo povratkom na porodično imanje u selu Sedobro, kod Prijepolja, gde su prateći konkurse za početnike u biznisu i neprekidno učeći, pokrenuli proizvodnju sušenog voća.

Foto: Agroklub / Biljana Nenkovic
  • 190
  • 8
  • 0

Bračni par Dragana i Aleksandar Varaklić su se nakon završenih studija u Beogradu vratili u svoje selo Sedobro, kod Prijepolja. Kako prenosi RTS, na porodičnom imanju površine 6 hektara, sa dvoje dece i uz podršku porodica, oni gaje stare i nove sorte voća koje suše i traže mesto na tržištu. Varaklići su višegodišnju neizvesnost i potragu za poslom prekinuli povratkom na porodično imanje, gde su prateći konkurse za početnike u biznisu i neprekidno učeći, pokrenuli proizvodnju sušenog voća.

Pomoću projekata izgradili sušaru za voće

Dragana Varaklić, inače master ekonomije objašnjava da su oni s obzirom na to da poseduju imanje sa velikim zasadima voća, prvenstveno šljive, koja je tradicionalan proizvod toga kraja, želeli da se oslone na to što imaju, pa su došli na ideju da napravimo sušaru za voće. Kako dodaje za to im je trebao veliki kapital, ali su srećom pisali projekte preko Razvojne agencije Srbije, odnosno RRA Zlatibor u Užicu. Njen muž Aleksandar,  inženjer elektroenergetike, napominje da su pomoću tih sredstava napravili sušaru, a u drugom krugu su nabavili mašinu za pakovanje i doziranje.

Ove godine na tržište plasirali novi proizvod

Za kratko vreme i uz uspeh, na njihov način proizvedenih i plasiranih, tradicionalnih proizvoda prijepoljskog kraja, pokazalo se da su na pravom putu i uz podršku i ljubav obe porodice jer su komšije i poznaju se od detinjstva. Varaklići od ove sezone imaju nov proizvod, čips od jabuka i krušaka, očekuju hladnjaču i razmišljaju o proširenju proizvodnje. Dragana ističe da ima mnogo ideja da kombinuju sve te proizvode sa medom i čokoladom ili da se dodaju i lešnici i orasi, napominjući da će ići polako i izbacivati na tržište jedan po jedan proizvod.

U planu i priprema za dobijanje HACCP-a 

Aleksandar naglašava da će u nekoj bliskoj budućnosti pokušati da uđu u veće trgovinske lance, te da vide da li je čak moguć i neki izvoz, a to bez HACCP standarda i setifikata neće biti moguće, pa će pokušati da dobiju i taj sertifikat. Do novih proizvoda i tržišta, uživaju u tome što rade i gde rade, iskreno verujući u svoj uspeh.


Izvori

RTS


Tagovi

Sedobro Prijepolje Dragana Varaklić Aleksandar Varaklić Šušara Voćarstvo Proizvodnja Prerada


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.