Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetska kriza
  • 03.10.2015. 08:00

Vredi opet početi od nule!

"Kriza nije ekološka, već politička. Naša civilizacija je dostigla fazu potrebe planetarnog konsenzusa. A mi okrećemo glavu", govori najomiljeniji političar sveta, bivši predsednik Urugvaja, Hose Muhika.

  • 380
  • 107
  • 0

Za neobičnog, bivšeg predsednika Urugvaja, Hosea Muhiku čuli su gotovo svi. Osim što je u svojoj državi legalizovao marihuanu, on je zapamćen kao najsiromašniji i najponizniji predsednik na svetu jer je 90 % svoje plate donirao siromašnima. Isto tako, živi na farmi i bavi se poljoprivredom. Pešači većinu vremena, a kada vozi svoju Volkswagen Bubu, iz 1987. godine, obično skuplja autostopere. Dovoljan razlog da poseti i naše stranice.

Potrošačko društvo s rastućim potrebama

Poljoprivredom se intenzivno bavio u prvom delu svog života i od nje je živeo. Zatim je svoj život posvetio društvenoj promeni. "Ili si zadovoljan s jako malo toga, bez dodatnog prtljaga, jer tvoja sreća proizilazi iz tebe samog, ili ne ideš nikuda". To je shvatio, kako kaže, tokom služenja trinaestogodišnje zatvorske kazne za vreme diktature '80-ih.

"Pošto smo stvorili potrošačko društvo, ekonomija mora neprekidno da raste. Izmislili smo planinu stalnih potreba kupujući novo i bacajući staro. Time gubimo svoj život. Kada nešto kupite, za to ne dajete svoj novac već svoj život. Plaćate to satima sopstvenog života koje ste morali potrošiti da biste zaradili novac. Istina je da je život jedina stvar koja se ne može kupiti. Život se samo skraćuje. Žalosno je na takav način trošiti vreme i slobodu", kaže Muhika.

Kriza nije ekološka - već politička

Poenta njegove priče je trezvenost u razmišljanju. Prestanimo da trošimo resurse ni za šta, koristimo ih sa svrhom, poručuje Muhika. Ne nedostaju nam resursi, već sistem vođenja, smatra on. Vlade su opterećene dobijanjem sledećih izbora, umesto da rešavaju probleme ljudske vrste. "Kriza nije ekološka, već politička. Naša civilizacija je dostigla fazu potrebe planetarnog konsenzusa. A mi okrećemo glavu." Razvijene zemlje bi trebalo da predstavljaju primer, a ne želju za dominacijom. Najveća lekcija u životu je, kako kaže, opet i ponovo, makar i 1.000 puta početi od nule. Donosimo i celi njegov govor u video prilogu ispod teksta.


Tagovi

Poljoprivreda Marihuana Resursi Hose Muhika Potrošačko društvo Zatvorska kazna Predsednik Urugvaja


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."