Toplo februarsko vreme veoma je rizično za voćke jer mogu početi da se razvijaju, a kasnije, usled niskih temperatura mogu da izmrznu. Sa druge strane, ovo vreme pogoduje ozimim žitaricama.
"Toplo februarsko vreme veoma je rizično za voćke, jer biljke mogu početi da se razvijaju, pa da ukoliko ponovo budu niske temperature, dođe do smrzavanja", saopštili su danas u kruševačkoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi.
"U našim, kontinentalnim, uslovima voćarstva prinudno mirovanje biljke završava se krajem januara i svako otopljenje nakon toga izaziva kretanje biljaka. Rizik je u tome što još uvek nismo izašli iz zime, može doći do pojave niskih temperatura i izmrzavanja", kazao je savetodavac za voćarstvo u kruševačkoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi, Momir Nedić.
Precizirao je da bi u situaciji, kada u biljci sokovi krenu, rizične bile temperature niže od -10°C. "Ukoliko se nastavi ovako toplo vreme lako se može dogoditi da kajsija i badem procvetaju do kraja februara. Biljke su nakon toga veoma osetljive jer cvetove može da uništi i mali mraz, od minus jedan, dva stepena. Blage zime su uvek rizične i nepovoljne po voće", istakao je Nedić.
Niske januarske temperature su, kako je dodao, u pojedinim delovima u Rasinskom okrugu, koji nisu tipični za uzgoj voća, doveli do delimičnog izmrzavanja cvetnih pupoljaka, pogotovu na biljkama koje nisu ušle pripremljene u fazu zimskog mirovanja, jer je prošle godine bila suša, potom kišni period pa topao novembar, što je produžilo vegetaciju. Pomenuto oštećenje voća ne bi trebalo da ima veliki uticaj ako cvetanje i oplodnja prođu bez problema.
Visoke februarske temperature prijaju ozimim žitaricama, a kako je kazala savetodavac za ratarstvo, Radojka Nikolić, stanje useva je uglavnom dobro.
Foto:bigstockphotos.com;Rades
Povezana biljna vrsta
Izvori
Tagovi