Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rizik za voćke
  • 09.02.2016. 12:30

Vreme rizično za voćke, pogoduje žitaricama

Toplo februarsko vreme veoma je rizično za voćke jer mogu početi da se razvijaju, a kasnije, usled niskih temperatura mogu da izmrznu. Sa druge strane, ovo vreme pogoduje ozimim žitaricama.

  • 334
  • 14
  • 0

"Toplo februarsko vreme veoma je rizično za voćke, jer biljke mogu početi da se razvijaju, pa da ukoliko ponovo budu niske temperature, dođe do smrzavanja", saopštili su danas u kruševačkoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi.

"U našim, kontinentalnim, uslovima voćarstva prinudno mirovanje biljke završava se krajem januara i svako otopljenje nakon toga izaziva kretanje biljaka. Rizik je u tome što još uvek nismo izašli iz zime, može doći do pojave niskih temperatura i izmrzavanja", kazao je savetodavac za voćarstvo u kruševačkoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi, Momir Nedić.

Njaugroženije kajsija i badem

Precizirao je da bi u situaciji, kada u biljci sokovi krenu, rizične bile temperature niže od -10°C. "Ukoliko se nastavi ovako toplo vreme lako se može dogoditi da kajsija i badem procvetaju do kraja februara. Biljke su nakon toga veoma osetljive jer cvetove može da uništi i mali mraz, od minus jedan, dva stepena. Blage zime su uvek rizične i nepovoljne po voće", istakao je Nedić.

Niske januarske temperature su, kako je dodao, u pojedinim delovima u Rasinskom okrugu, koji nisu tipični za uzgoj voća, doveli do delimičnog izmrzavanja cvetnih pupoljaka, pogotovu na biljkama koje nisu ušle pripremljene u fazu zimskog mirovanja, jer je prošle godine bila suša, potom kišni period pa topao novembar, što je produžilo vegetaciju. Pomenuto oštećenje voća ne bi trebalo da ima veliki uticaj ako cvetanje i oplodnja prođu bez problema.

Pogodno vreme za ozime žitarice

Visoke februarske temperature prijaju ozimim žitaricama, a kako je kazala savetodavac za ratarstvo, Radojka Nikolić, stanje useva je uglavnom dobro.

Foto:bigstockphotos.com;Rades


Povezana biljna vrsta

Kajsija

Kajsija

Sinonim: - | Engleski naziv: Apricot | Latinski naziv: Prunus armeniaca L.

Kajsija (Prunus armeniaca L. ili Armeniaca vulgaris L.) potiče iz severoistočne Kine, odakle se proširila dalje u svet. Sta­bla kajsije dospevaju u rod nakon 3 - 4 godine i na... Više [+]

Badem

Badem

Engleski naziv: Almond | Latinski naziv: Prunus amygdalus

Badem predstavlja cenjeno, vrlo kalorično i hranjivo voće, kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu. Plodovi sadrže kvalitetne masnoće, belančevine, ugljene hidrate,... Više [+]

Izvori

beta.rs


Tagovi

Vremensmi uslovi Voće Ozime žitarice Savetodavna služba Momir Nedić Kajsija Badem Radojka Nikolić Izmrzavanje Mraz Cvetanje